top of page

PP-43 Planlama Döngüsü

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Feb 12, 2024
  • 3 min read

Bu eğitimde Arkhon’da planlama döngüsünün nasıl yapılacağı ve her planlama dönemi başında nelerin güncellenmesi gerektiğine bakacağız.


Yeni Planlama Dönemi Girişi

Arkhon’a giriş yaptıktan sonra “Arkhon Prime” ribbonunda yer alan “Plan Profile” grubundaki “Planning Profile tuşuna basıyoruz. Sağ tarafta açılan menüde planlama bilgilerimizi girip, yeni dönemi belirtiyoruz. Bizim elimizde 2022 yılının 42. haftası için plan verileri vardı, şimdi 43. haftayı planlayacağız. “Load” tuşuna bastığımız zaman ribbonda yer alan “Plan Profile” grubunda yeni planlama dönemi bilgilerimizi görebiliriz.



Veri Güncellemesi

Arkhon’un yeni haftanın planlarını yapabilmesi için güncellenmesi gereken sayfaları aşağıda görebilirsiniz. Burada görülmeyen veri setlerini de gözden geçirebilirsiniz, fakat her seferinde güncellenmeleri zorunluluk değildir.

  • Stock: Yeni bir planlama dönemine girdiğimiz için stokların güncellenmesi zorunludur. Aksi takdirde sistem bir önceki dönemin stoğuyla işlem yapacak ve yanlış sonuçlar gösterecektir.

  • Work Order: Açık iş emirlerinin güncel durumu bu sayfaya işlenmelidir. Örneğin, bazıları ertelenmiş yada öne çekilmiş olabilir. Arkhon, burada bir güncelleme yapılmazsa olduğu gibi işleme alacaktır. Geçmiş periyotta kalanlar planlarda gözükmeyecektir.

  • Purchase Order: Açık ürün ve kısıt malzeme siparişlerinin güncel durumu bu sayfaya işlenmelidir. Work Order maddesinde olduğu gibi eğer güncelleme yapılmazsa siparişlerin son durumu plana yansıtılmaz.

  • Sales Order: Açık ürün satış siparişlerinin güncellenmesi. Eğer, üretimi yapılmış siparişler yüklenmişlerse statüleri “LOADED” veya “LOADED-PAID” yapılmalıdır. Aksi takdirde satış planı bu siparişleri açık olarak gösterecektir.

  • Prod Forecast: Ürünlerimize ait uzun dönemli tahminleri güncellemelidir. Burada yer alan veriyi komple değiştirebileceğimiz gibi aşağıda açıklanan metodla da güncellemeyi yapabiliriz.


Bir önceki haftanın Prod Forecast tablosu ile başlıyoruz.



Bu tabloda göreceğiniz gibi planlama dönemi 2023’nin 42. haftasında başlıyor. Bu kolonu, yani 42. haftanın yer aldığı kolonu komple siliyoruz. Ardından “Control Forecast” tuşuna basıyoruz. Arkhon, planlama dönemine yeni haftayı ekleyip kırmızıya boyuyor. Ayrıca ürünler için bu yeni haftaya varsayılan değer olan 0 yazıyor.



Buradaki değerleri güncelleyebiliriz. Tekrar “Control Forecast” tuşuna bastığımızda 14. Haftadaki kırmızı renklendirme kalkacaktır.



  • Workcenter Params: Prod Forecast tablosunda olduğu gibi burada da güncelleme yapmalıyız. Yukarıda aktardığımız adımları izleyerek güncelleme yapabilirsiniz. Aşağıda bunun bir örneği görülüyor.



Planlama

Önce Sales Plan sayfamızda yer alan ihtiyaçları tekrar hesaplamalıyız. Bunun için, “Arkhon Prod Data” ribbonunda “Sales Planning” grubunda yer alan “Prepare Sales Plan” tuşuna basıyoruz. Yeni hazırlanan satış planımızı aşağıda görebilirsiniz.



Artık üretim planımızı çalıştırabiliriz. Yukarıdaki güncellemelerle beraber 2023 yılı 43. Hafta planına bir örnek aşağıdaki gibi görünecektir.



Burada dikkat etmemiz gereken önemli maddelerden birisi de üretime verdiğimiz iş emirlerinin güncellenmesidir. Örneğin, yukarıdaki planda “Prod1” kodlu ürünümüze ait 43. haftada üretilmesi gereken bir sipariş görülüyor. Aslında bu sipariş bir önceki planda 42. Haftadaydı. Fakat, üretim bunu tamamlayıp depoya teslim edememişti. Biz de üretim teslimat tarihini güncelledik. Eğer bu işlemi yapmayıp, iş emrini 42. Haftada bıraksaydık, üretim planımız aşağıdaki gibi gözükecekti.



Ürünümüzün stok seviyesi 43. Haftayı çok düşük seviyede kapatacaktı. Ayrıca açık olan iş emrimiz kaybolduğu için, Arkhon stok seviyesini tekrar eski seviyesine çıkartabilmek için 45. Haftadan itibaren artan üretim önerileri verecekti. Bunun için tükettiği kapasite belki başka ürünlerin üretimine engel olacak ve kendimizi beklenmedik bir krizin içinde bulacaktık.

Diğer bir örneğimiz, üretimdeki bir problem yüzünden ertelenen iş emirlerinin yediği kapasite olacaktır. Aşağıdaki planda, 42. Haftada üretmeyi planladığımız “Mach1” kodlu makineye ait üretim iş emirlerinin 43. Haftaya ertelendiğini görüyoruz.



Fark edeceksiniz ki, bu erteleme sonrası 45. Haftada üretim yapılmıyor. Bunun sebebini kapasite tablosunda görebiliriz.



43. haftaya yığılan iş emirleri makinenin kapasitesini aşıyor. Arkhon, böyle bir durumda iş emirlerinin yazıldığı periyotlar bittikten sonra eldeki kapasiteyi bu fazlalığa ayırır. 43. Haftadaki %100’lük fazlalığı 45. Haftada tüketiyor, tabi her iki haftanın da kapasitesinin eşit olduğu durumda. Eğer, 45. Haftanın kapasitesi (çalışma günü yada diğer sebeplerden) daha azsa, 46 ve ötesine de sarkma olacaktı. Burada yapılan hesapların karmaşıklığı düşünülerek, iş emirleri dikkatli yönetilmelidir.


© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page