PP-42 Raf Ömrü Raporu
- Utkan Ekinci
- Feb 12, 2024
- 2 min read
Bu eğitimde üretim planlarımızla stoktaki malzemelerin raf ömrü kontrollerinin nasıl yapıldığını göreceğiz.
Veri Girişi
Bu raporun çalışabilmesi için Arkhon’un ihtiyaç duyduğu veriler aşağıda listelenmiştir.
Stock (Stok)
Her bir ürün lot’u bazında miktar ve raf ömrü tarihi
Production Plan (Üretim Planı)
Ürünlere ait üretim planına göre bu stokların ne zaman tüketilebildiği
Raf Ömrü Kontrol Raporu
Raporu çalıştırmak için “Arkhon Prod Plan” ribbonunda “Reports” grubunda “ShelfLife Report” onay kutusunu onaylayıp, “Run Plan” tuşuna basıyoruz. Arkhon, üretim planı yanında bize “Shelf Life Report” sayfasıyla raf ömrü kontrolle ilgili bir rapor çıkartır.

Bu rapor örneğinde “Prod5” kodlu, “ALL” kodlu müşteri için üretilen ürüne ait bilgileri görüyoruz. Bunlar sırasıyla;
Lot No: Stock sayfasına girilen her bir lot için seri numarası
Shelf Life EndDate: Stock sayfasına girilen her bir lot için raf ömrü tarihi
Usage EndDate: Ürünün stoğunun ne zaman tüketilebileceği
Stock: Stock sayfasına girilen her bir lot için miktar
Qty Under Risk: Malzeme planındaki tüketime göre risk altında olan miktar
Status: İki değer alabilir;
OK: Malzeme partisi raf ömrü tarihinden önce tüketilebiliyor.
NOT: Malzeme partisinin bir kısmı raf ömründen önce tüketilebiliyor.
Bundan sonra görülen kısımda üretim planından gelen tüketim miktarları yer alır. Ürünün ilk partisiyle beraber tüketim başlatılır. Eğer bu tüketim yeşille işaretliyse, raf ömründen önce yapıldığını gösterir. Yeşille boyalı bu kısım ya bu partinin stoğu, ya da raf ömrü bitince sona erer. Eğer elde hala stok kalmışsa, eldeki ihtiyaç planına göre bunu nasıl tüketilebileceği aynı satırda kırmızı ile gösterilir.
İlk lotun raf ömrüne tüketimi yapıldıktan sonra plandaki ihtiyaçlar sıradaki partiye aktarılır. Aynı mantıkla raf ömrü doluncaya kadar bu ürün üzerinde tüketim devam eder ve raf ömrüne göre bunlar yeşil veya kırmızıyla işaretlenir. Planlama dönemi boyunca her bir ürün partisiyle yapılan bu analiz sonucu, elde kalacak riskli miktarlar bu raporda görülür.
Örnek vermek gerekirse, yukarıda görülen tablodaki üçüncü parti için 70 adetlik stoğunda 60 adeti raf ömrü dolmadan tüketilebilir. Arta kalan 10 adedi ise raf ömrü doluş tarihi sonrası 10. haftada tüketilebilir. Kırmızıyla gösterilen bu bölgenin raporda gösterilmesinin sebebi, raf ömrüne uzatma onayı verecek birimin en az ne kadarlık bir süre için vermesi gerektiğini belirtmektir.
Birden fazla malzeme ve partileri için de bu analiz hazırlanabilir. Arkhon’a parti bazında stok ve raf ömrü bilgisinin doğru girilmesi yeterlidir. Bu girişler aşağıdaki göreceğimiz stok tablosuna yapılmalıdır. “Prod5” kodlu ürünümüz için son beş satırda parti bazında girişleri görebilirsiniz.

Raf ömrü analizi yapılmasını istediğimiz bütün ürünler için aynı şekilde bu tabloya veri girişi yapmamız yeterli olacaktır.