PP-39 Ciro Raporu
- Utkan Ekinci
- Feb 9, 2024
- 2 min read
Bu eğitimde üretim planlarımız sonucu oluşan ciro raporunun nasıl hazırlandığını göreceğiz.
Veri Girişi
Bu raporun çalışabilmesi için Arkhon’un ihtiyaç duyduğu veriler aşağıda listelenmiştir.
Product Costing (Ürün Maliyeti)
Her bir ürün müşteri bazında fiyatlandırması ve vade bilgisi
Sales Order (Satış Siparişi)
Ürün ve müşteri bazında açılan satış siparişlerinde fiyat, miktar ve termin tarihi bilgisi
Production Plan (Üretim Planı)
Ürünlere ait üretim planına göre bu siparişlerin sevk tarihleri
Nakit Akışı Raporları
Raporu çalıştırmak için “Arkhon Prod Plan” ribbonunda “Reports” grubunda “Cash Flow” onay kutusunu onaylayıp, “Run Plan” tuşuna basıyoruz. Arkhon, üretim planı yanında bize ciro raporu için “Revenue Report” bir rapor çıkartıyor.

Bu raporda yer alan kolon başlıklarına bakarsak;
Customer: Ödemeyi yapacak müşteriyi belirtir. Eğer bir ürün birden fazla müşteriye satılıyorsa, talep tahminlerinden doğan satışlar “ALL” başlığı altında görülür. Müşteriler ve talep tahminlerine yapılan satışların tamamı “TOTAL” başlığı altındadır.
Payment Term: Ödeme vadesini gösterir. “TOTAL” satırı için bütün müşterilerin ağırlıklı ortalaması alınır. Müşteri portföyünde ürün bazında vadelerde farklar varsa bunları da yine aynı şekilde ağırlıklı ortalama ile hesaplar.
Value Type: Raporda müşteri bazında üç kalem gösterilir
Total Receipts: Alınacak ödemelerin toplamıdır.
Sales Order: Sadece satış siparişlerinden alınacak ödemeleri gösterir.
Proposals: Arkhon’un üretim planında çıkarttığı stoklara göre talep tahminlerine karşılık yapılacak satışları gösterir.
Cum Payment: Geçmiş dönem, ödemesi yapılmış satış siparişlerinin toplam değerini gösterir. Sales Order dosyasında statüsü “LOADED-PAID” olan siparişler için geçerlidir.
Back Pay: Ödeme vadesi geçmişte kalmış olan siparişlerin toplam değerini gösterir. Sales Order dosyasında statüsü “LOADED” olan ve ödeme vadesi geçmişte kalan siparişler için geçerlidir.
Bundan sonra yer alan kısım planlama dönemi boyunca her bir periyotta ne kadar ödeme yapılacağını gösterir. Buradaki hesap şu şekilde yapılır;
Satış siparişlerinin eldeki stoklara göre yüklemeye hazır olduğu periyot çıkartılır. Bu periyot, satış siparişinin “Due Date” kolonunda yazan termin tarihinden erkense, yükleme için termin tarihi baz alınır.
Yüklemenin yapıldığı bu tarihe Product Costing’de yer alan ödeme vadesi eklenir.
Siparişin ödeme tarihine mali değeri yazılır. Eğer siparişin Sales Order sayfasına girilmiş bir fiyatı varsa bu kullanılır. Aksi takdirde Product Costing’deki “Product_Price” alanındaki fiyatı kullanılacaktır.
Eğer müşteri iki fazda ödeme yapıyorsa, bu durum mutlaka Product Costing’de belirtilmelidir. Aşağıdaki tablodan bakarsak, sadece “Pay_Term_1” ve “Pay_Ratio_1” alanlarının dolu olduğunu görüyoruz. Eğer, bu örnekteki gibi, müşterinin tek tip vadesi varsa dosya bu şekilde doldurulmalıdır. “Pay_Term_1” kısmına ödeme periyodu ve “Pay_Ratio_1” kısmına da %100 yazılır.

Fakat, müşteri iki fazda ödeme yapıyorsa ve örneğin bu şu şekildeyse; yarısı peşin, yarısı 2 periyot sonra; tablodaki alanlara aşağıdaki gibi veri girilmelidir.
Pay_Term_1 => 0
Pay_Ratio_1 => %50
Pay_Term_2 => 2
Pay_Ratio_2 => %50
Arkhon, bu ürün müşteri ikilisi için ciro planını çıkartırken bu ayrıma dikkat eder.
Satış siparişleri yanında, uzun dönem talep tahminleri için de Arkhon’un malzeme planında hazırladığı stok planına göre potansiyel ciro planı çıkartılır. Bunu raporda müşteri kolonunda “ALL” yazan başlık altında görmüştük. Tek farkı, bu satış tahminleri için fiyatlar Product Costing’den alınır.