PP-31 Malzeme Kısıtlı Planlama
- Utkan Ekinci
- Feb 9, 2024
- 2 min read
Üretim planlama sürecinin en önemli kısmı kapasite kısıtlarına göre hesapların yapılmasıdır. Bir ürün birden fazla makineye bağlı olabilir. Ayrıca aynı makineye bağlı ürünler arasında, üretim sürelerinde önemli farklar da olabilir. Kapasite kullanımını gerçekçi bir oranda tutup, ürünlerin ihtiyaçlarını karşılayacak algoritmaların kullanılması zorunludur.
Bu eğitimde Arkhon’un malzeme kısıtlarını nasıl göz önüne aldığını göreceğiz.
Malzeme Kısıtlarına Göre Planlama
Bir önceki eğitimdeki ürün ve makine parkıyla devam ediyoruz. Ürün reçetelerine yeni bir satır ekleyip “Prod2” kodlu ürünümüze “Mat1” kodlu malzemeyi bağlıyoruz.

Ürünlerimize bağlı bütün malzemelerimizi de burada tanımlayabilirdik, ama sistemi yormamak için biz burada kısıt olduğunu bildiğimiz için sadece “Mat1” için bilgi gireceğiz. Malzememizi “Supp1” kodlu tedarikçiden alıyoruz. Elimizdeki stoğu Stock sayfasına tanımlıyoruz. Son satırda görebileceğiniz gibi elimizde 600 adet mevcut.

Bu malzemeden açık siparişlerimiz var. Bunları da Purchase Order sayfasına tanımlıyoruz.

“Production Matrix” grubundan “Generate Prod Matrix” tuşuna basarak üretim matriksimizi güncelliyoruz. Ürün malzeme ilişkisini aşağıda 8. satırda görebilirsiniz.

Artık üretim planımızı çalıştırıp malzeme tüketimini görebiliriz. Bunun için “Arkhon Prod Plan” ribbonunda “Material Constraint” grubundaki “Display Mat Supply” kutusunu onaylıyor ve ardından planımızı çalıştıyoruz. Bu şekilde çalışmış bir planı aşağıda görebilirsiniz.

“Prod2” üretiminde gözle görülür bir etki yok. Diğer ürünlerle ortaklaşa kullandığı makinenin kapasitesine göre üretim planı çıkartılmış. Biz “Display Mat Supply” kutusunu onayladığımız için Arkhon bize Material Supply Plan adında bir sayfa çıkartıyor. Burada malzemenin tüketim, tedarik ve stok durumunu görebiliriz.

Buradan göreceğimizi gibi elimizdeki malzeme miktarı bir çok hafta planı karşılamaya yetmiyor. “Prod2” kodlu ürünümüzün üretim miktarlarında kesintiye gitmemiz gerekiyor.
Bunun için planımızı çalıştırmadan önce “Material Constraint” grubundan “Include Mat Const” kutusunu onaylıyoruz. Ardından planımızı çalıştırınca aşağıdaki gibi bir sonuçla karşılaşırız.

“Prod2” üretimlerinde gözle görülür düşüşler var. Bir kez daha “Material Supply Plan” sayfasına bakalım.

Buradan göreceğimiz gibi üretim miktarları eldeki malzeme kısıtına göre ayarlanmış.
Malzeme kısıtlarını makine parkıyla beraber yönetmenin en iyi yolu “Uniform Backward Recursive” algoritması ile çalışmaktır. Böylece katmanlı ve kompleks üretim ortamınızdaki herhangi bir seviyede tüketilen malzemeleri de katıp gerçekçi sonuçlara ulaşabilirsiniz.