top of page

PP-30 SFG (Yarımamül) Planlama

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Feb 8, 2024
  • 2 min read

Üretim planlama sürecinin en önemli kısmı kapasite kısıtlarına göre hesapların yapılmasıdır. Bir ürün birden fazla makineye bağlı olabilir. Ayrıca aynı makineye bağlı ürünler arasında, üretim sürelerinde önemli farklar da olabilir. Kapasite kullanımını gerçekçi bir oranda tutup, ürünlerin ihtiyaçlarını karşılayacak algoritmaların kullanılması zorunludur.


Bu eğitimde Arkhon’un yarımamüller için nasıl güvenlik stoğu planlaması yaptığını göreceğiz.


Yarımamül Güvenlik Stoğu Planlama

“Uniform Backward Recurvise” algoritmasını açıkladığımız eğitimdeki ürün ve makine parkında birkaç değişiklik yapıp devam ediyoruz. Öncelikle Master Data tablosunda ürünlerimize bağlanacak bir yarımamül tanımlıyoruz. Aşağıda bunu görebilirsiniz.



“SFG1” kodlu yarımamül birden fazla ürüne gideceği için bağlı olduğu bir müşterisi yok. Sadece kendisine ait stok hedefi var. Ürünlerin ihtiyacını karşıladıktan sonra elimizde bu yarımamülden hep 10 adet güvenlik stoğu kalmasını istiyoruz. Bunun için “SSQ” kolonuna 10, “Plan_Type” kolonuna da “QUANTITY” yazıyoruz.


Bu yarımamülü üreteceğimiz “Mach3” kodlu makinemizi Workcenters Params sayfasında tanımlıyoruz.



Bu yarımamülün hangi ürünlerden ihtiyaç çektiğini BOM sayfasında belirliyoruz.



Allocation sayfasında makineyle yarımamülü eşleştiriyoruz.



Production Params sayfasında da bu yarımamülün makinedeki üretim süresini giriyoruz.



Daha sonra “Production Matrix” grubundan “Generate Prod Matrix” butonuna basarak üretim matriksimizi çalıştırıyoruz. Sonuçları aşağıda görebilirsiniz.



Böylece yarımamülümüz hem ürünlere hem de üretileceği makineye bağlanmış oldu.


“Uniform Backward Recursive” dışındaki algoritmalar, yarımamüller için sadece ana ürünlerin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar üretim koyar ve kapasiteye karşı bunu kontrol eder. “Uniform Backward Recursive” bununla kalmaz, ürünlerin ihtiyaçlarını üretime koyduktan sonra boş kapasiteyi tarayıp yarımamülün güvenlik stoğu için de yer ayırır. Aşağıda bu şekilde hazırlanmış bir planı görebilirsiniz.



Görüldüğü gibi Production Plan sayfamızda “SFG1” kodlu yarımamülüz için de yer açıldı. Bu yarımamülün ihtiyaçları Requirement satırında, bağlı olduğu ürünlerden geliyor. Üretimi bunları birebir karşılarken, ilk haftada güvenlik stoğu için de 10 adetlik bir üretim görüyoruz.


Yarı mamülümüzün hangi ürün için ne kadarlık üretildiğini “Utilization Report” sayfasında daha detaylı görebiliriz.



Bu sayfada turuncuyla işaretli üretimler “SFG1” kodlu yarı mamülümüze ait. Tabloyu incelerseniz bunların bir kısmı “Prod3” ve “Prod4” için yapılırken, 10 adetlik kısmı kendisi için yapılıyor; yani güvenlik stoğu üretiliyor.


Üretim sisteminde bir çok katmanda üretilen yarımamüller için bu şekilde güvenlik stoğu hedefi verilebilir. Bunun sebebi, ani satış siparişi girişlerinde yarımamül üretiminde sorun yaşanmaması veya büyük miktarlarda üretim yapılırken elde bir miktar yarımamül varlığıyla zaman kaybedilmeden sürecin işletilebilmesidir.


© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page