top of page

PP-29 Kapasite Kullanımı: Uniform Backward Recursive

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Feb 8, 2024
  • 2 min read

Üretim planlama sürecinin en önemli kısmı kapasite kısıtlarına göre hesapların yapılmasıdır. Bir ürün birden fazla makineye bağlı olabilir. Ayrıca aynı makineye bağlı ürünler arasında, üretim sürelerinde önemli farklar da olabilir. Kapasite kullanımını gerçekçi bir oranda tutup, ürünlerin ihtiyaçlarını karşılayacak algoritmaların kullanılması zorunludur.


Bu eğitimde Arkhon’un en kapsamlı kapasite kullanım algoritması olan, “Uniform Backward Recursive” adındaki algoritmanın nasıl çalıştığını göstereceğiz.


Kapasite Planlama – Uniform Backward Recursive

“Uniform” algoritmasını açıkladığımız eğitimdeki makine parkında bir değişiklik yapıp devam ediyoruz.


Workcenter Params’a “Mach2” kodlu bir makine ekliyoruz.



Bu makineyi “Prod1” ürününe Allocation tablosunda 2. alternatif makine olarak bağlıyoruz. Aşağıdaki tablonun en sonunda “Prod1” ile “Mach2” ilişkisini görebilirsiniz. “Allocation_Type” kolonunda bu makine için “SET2” seçerek, Arkhon’a bunun 2. alternatif olduğunu gösteriyoruz.



Production Params’da da ürün makine ilişkilerini girip, Production Matrix tablosunda son halini veriyoruz.



Daha önce paylaştığımız hız bilgilerine göre bir değişiklik yapıp, “Prod1” kodlu ürünümüzün “Mach1” kodlu makinede birim üretim süresini 500 dakikaya çıkardık. “Mach2” kodlu makinemiz bu ürün için “SET2” olarak görülüyor. Detayları tablodan inceleyebilirsiniz.


Bu değişiklikler sonrası, üretim planımızı “Uniform” kapasite algoritmasıyla çalıştırınca aşağıdaki gibi bir tabloya ulaşıyoruz.



Görüldüğü gibi bütün ürünlerimizde kriz var. Sebeplerini araştırmak için kapasite kullanım raporumuza bakalım.



Buradan da görüleceği gibi bütün ürünlerimizin kaynak çektiği “Mach1” kodlu makinemizin kapasite tamamen kullanılmış. Fakat, “Mach2” kodlu makine boş duruyor. Onu devreye alıp, “Prod1” kodlu ürünü burada da üretmek için “Uniform Backward Recursive” algoritmasını çalıştırmalıyız. Aşağıda bu şekilde hazırlanmış üretim planını görebilirsiniz.



Bu algoritma şu ana kadar gördüğümüz algoritmaların aşağıda sıralanmış maddelerini uygular;

  1. Kapasiteyi düzgün bir şekilde ürünlere dağıtır.

  2. Kapasiteyi başka makineler yüzünden kilitlenmemiş ürünlerin üstüne olabildiğince dağıtır.

  3. Bir periyotta talep karşılanamamış veya envanter hedefi yakalanamamışsa, geçmiş periyotların boş kapasitelerini kullanır.

  4. Geçmiş periyotların kapasitesini tararken, başka makineler yüzünden kilitkenmemiş ürünler için algoritmayı defalarca çalıştırıp, olabildiğince boşlukları doldurur.

  5. Ürünün alternatif makinelerine bakıp, bakiyeyi bunlarda ürettirmeye çalışır.


Bizim buradaki örneğimizde “Prod1” için alternatif makineyi devreye alma ihtiyacımız vardı. Bu hem bu ürün üstündeki yükü çekecek, hem de diğer ürünleri “Mach1” kodlu makinesinde daha rahat üretebilmemizi sağlayacaktır. İşte yukarıda gördüğünüz plan bunun sonuçlarını yansıtıyor. Bunun bir de kapasite kullanım raporundan izleyelim.



Görüldüğü gibi “Mach2” makinesi devreye alınmış ve bazı üretimler orada yapılmış.


Üretim yapımızda bu şekilde ürünler birden fazla makineye dağıldığı zaman ne miktarda, hangi periyotta bu alternatiflerin kullanıldığı önem taşır. Bu bilgiyi Utilization Report sayfamızda detaylarıyla görebiliriz.



“Prod1” kodlu ürünümüzün hem “Mach1”, hem de “Mach2” kodlu makinede üretildiğine dikkat edelim. Arkhon, ona verdiğimiz önceliği dikkate alıp önce “Mach1” kodlu makinede bu ürünü üretmeye çalışmış, fakat yetmediği yerlerde “Mach2” kodlu makineye dönüp açığı gidermeye çalışmış.


“Uniform Backward Recursive”, alternatif makinelerin olduğu, ürün ve makineler arasında çoklu ilişkilerin bulunduğu ve taleplerde iniş çıkışların fazla görüldüğü iş ortamlarında kullanılabilir. Diğer algoritmalara göre daha yavaş çalışır, fakat kompleks ortamın ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılar.


© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page