top of page

PP-28 Kapasite Kullanımı: Uniform Backward

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Feb 8, 2024
  • 2 min read

Üretim planlama sürecinin en önemli kısmı kapasite kısıtlarına göre hesapların yapılmasıdır. Bir ürün birden fazla makineye bağlı olabilir. Ayrıca aynı makineye bağlı ürünler arasında, üretim sürelerinde önemli farklar da olabilir. Kapasite kullanımını gerçekçi bir oranda tutup, ürünlerin ihtiyaçlarını karşılayacak algoritmaların kullanılması zorunludur.


Bu eğitimde Arkhon’un “Uniform Backward” adındaki algoritmasının nasıl çalıştığını göstereceğiz.


Kapasite Planlama – Uniform Recursive

“Uniform” algoritmasını açıkladığımız eğitimdeki ürün ve makineyle devam ediyoruz. Burada tek farkımız satış planında bir değişiklik olmuş ve “Prod1” kodlu ürünümüzün 52. Hafta ihtiyacı 120’ye çıkmış. Planımızı “Uniform” algoritmasıyla çalıştırdığımız zaman aşağıdaki gibi bir tabloya ulaşıyoruz.



Satış planındaki yüksek değer turuncuyla işaretlenmiş. Ne yazıkki kapasitemiz bu talebi karşılamaya yetmiyor ve en az üç hafta bakiyede kalıp, yani eksi stokla, ancak 6. haftadan itibaren normale dönüyoruz. Bu algoritmanın çıkarttığı kapasite kullanım oranlarına bir bakalım;



Beklediğimiz gibi 50. Haftadan itibaren kapasitemiz full kullanılıyor. Fakat, 50. Haftadan geriye doğru gidersek, 49. Hafta başta olmak üzere bu talebi karşılayabilecek kapasitemiz olduğunu görüyoruz. “Uniform” algoritması sadece içinde bulunduğu periyodun hesaplarını yapar, bakiyede kalan miktarı bir sonraki periyotta üretmeye çalışır.


“Uniform Backward” algoritması ise, böyle bir durumda (satış planındaki ihtiyacı karşılayamayınca veya envanter hedefini yakalayamazsa) geriye doğru boşlukları tarar. En yakın periyottaki boş kapasiteden itibaren hedefini yakalayıncaya kadar veya planlama periyodunun başına kadar adım adım geri gider ve üretim miktarlarını arttırır. Bu geri dönüşleri her bir bakiyeye düşülen her bir periyot için tekrarlar. Bütün planlama dönemini bitirince veya kapasite full dolunca işlemlerini sonlandırır. Bu şekilde çalıştırılmış bir örneğini aşağıda görebilirsiniz.



Görüleceği gibi “Prod1” ürünü başta olmak üzere, envanter hedefini yakalayamayanlar için benzeri bir geri dönüş yapılmış. Hem yüksek talep karşılanmaya çalışılmış, hem de diğer ürünlerin istenen envanter hedeflerinde tutulması sağlanmış. Bu planın kapasite kullanımına bakalım.



Yüksek miktarda talebin olduğu 52. Haftadan geriye doğru, ihtiyaç karşılanıncaya kadar kapasite kullanılmış. Aynı şekilde envanter hedefleri için de ek üretimler konulmuş.


“Uniform Backward” algoritmasını, ürünlerin birebir makinelere bağlandığı üretim ortamlarında, satış planında ortalamaya göre ciddi çıkışların olduğu iş birimlerinde kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Örneğin, şirket ay içinde ortalama bir satış yaparken, ay sonlarında yüksek miktarlara çıkıyorsa ve bu çıkışlar aynı hafta içinde karşılanamıyorsa bu algoritma idealdir.


© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page