PP-27 Kapasite Kullanımı: Uniform Recursive
- Utkan Ekinci
- Feb 8, 2024
- 2 min read
Üretim planlama sürecinin en önemli kısmı kapasite kısıtlarına göre hesapların yapılmasıdır. Bir ürün birden fazla makineye bağlı olabilir. Ayrıca aynı makineye bağlı ürünler arasında, üretim sürelerinde önemli farklar da olabilir. Kapasite kullanımını gerçekçi bir oranda tutup, ürünlerin ihtiyaçlarını karşılayacak algoritmaların kullanılması zorunludur.
Bu eğitimde Arkhon’un “Uniform Recursive” adındaki algoritmasının nasıl çalıştığını göstereceğiz.
Kapasite Planlama – Uniform Recursive
Bir önceki eğitimde ele aldığımız ürünleri ürettiğimiz makinelere bir tane daha ekleyip, “Prod1” kodlu ürünün buradan da kaynak çekmesini sağlıyoruz. “Mach1” kodlu yeni makinemizi Workcenter Params tablosuna ekliyoruz. Aşağıda görebilirsiniz.

Ayrıca, makine ürün ilişkisini Allocation ve Production Params sayfalarında tanımlıyoruz.
Buna göre hazırlanan Production Matrix tablosunu aşağıda görebilirsiniz. Bu tabloda “Prod1”, “Mach1” adlı makinede bir tane üretim için 100 dakika isterken, “Mach2” kodlu makinede 500 dakika istiyor. Bu durum makine kapasitesini önemli ölçüde zorlayacak gibi görünüyor.

Üzerinde çalışacağımız örnek için önce kapasite kullanım algoritması çalıştırmadan sonuçları gözden geçireceğiz. Aşağıda gördüğünüz örnekte, kapasite kullanım için “None” kutusu seçilmiş.

Bu plana göre kapasite kullanım raporunu aşağıda görebilirsiniz.

Özellikle “Mach2” kodlu makinede, bir çok haftada kapasite kullanımın %100’ün üstünde olduğunu görüyoruz. Bu durum gerçekçi olmadığı için “Capacity Utilization” grubundan “Uniform” kutusunu seçip “Run Plan” tuşuna basıyoruz. Yeni planımızı aşağıda görebilirsiniz.

Üretim miktarlarının önemli ölçüde düştüğünü görüyoruz. Özellikle “Prod1” kodlu ürünümüzde üretim taleplerini karşılayamıyor ve stoğu eksiye gidiyor. Aynı şekilde diğer ürünler için de bir çok yerde stok hedefleri yakalanamıyor, sonraki periyotlara üretimler kayıyor. Bu planın kapasite kullanımına bakalım.

Burada ilginç bir durumla karşı karşıyayız. Her ne kadar “Mach1” kodlu makinenin kapasitesinde boşluk gözükse de, sadece bundan kaynak çeken “Prod2”, “Prod3” ve “Prod4” kodlu ürünlerin stok hedeflerini yakalayamadığını görüyoruz.
Bunun temel sebebi “Uniform” adlı algoritmamızın sadece bir seferliğine çalışıp bütün ürünleri kullandıkları makineleri değerlendirmesidir. Halbuki, “Prod1” kodlu ürünümüzü asıl bağlayanın “Mach2” olduğunu biliyoruz, yani onun üretim miktarını “Mach2”nin kapasitesi belirliyor.
Bu durumu “Uniform Recursive” algoritmasıyla aşabiliriz. Aşağıda bu algoritmayı kullanan planın sonuçlarını görüyorsunuz.

Her ne kadar “Prod1” için bir şey değişmese de, diğer ürünlerde gözle görülür iyileşme var, neredeyse her periyotta stok hedeflerini tutturuyorlar. Bu algoritmanın kapasite kullanım raporuna bakalım.

Mach1’de kullanım ciddi oranda artmış. Hatta bazı haftalarda %100’e dayanmış. Böylece bünyesindeki ürünlerden birisi (Prod1) başka bir makineden kısıtlanmış olsa da, onun üstüne sistemin kapasiteyi veya envanter hedeflerini dolduruncaya kadar algoritmayı çalıştırması sayesinde diğer ürünlere çok daha iyi bir plan çıkartılmış.
“Uniform Recursive” algoritmasını ürünlerin birden fazla makineyle ilişkilendirildiği iş birimleri için tavsiye ediyoruz. “Uniform”a göre daha yavaş çalışacaktır, fakat kompleks üretim ortamında çok daha iyi sonuçlar verecektir.