top of page

PP-25 Üretim Planlama - Ürün Kapasite Raporu

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Feb 8, 2024
  • 2 min read

Üretim planlama sürecine devam ediyoruz. Veri girişi ve planın nasıl çalıştırıldığını görmek için daha önceki dökümanlara bakabilirsiniz.


Üretim Planlama

Üretim planlamanın en önemli parçalarından birisi kapasite kontrolü ve ürün-makine ilişkisine göre bunun dağılımıdır. Arkhon, hazırladığı üretim planın yanında iki rapor çıkartır. Bunlardan ikincisi “Utilization Report” adlı sayfada gördüğümüz ürün makine kullanım raporudur. Aşağıda bunun bir örneğini görebilirsiniz.



Bir ürün için hem kendisi hem de reçetesinde yer alan yarımamülleri için üretim yapılabilir. Bu raporda her bir ana ürün için hangi makinelerde hangi ürün ve yarımamüllerin üretildiği görülür. Bu örnekte herhangi bir yarımamül olmadığı için sadece ana ürünle ilgili bilgi verilecektir. Eğitimin ileri aşamalarında daha kapsamlı örnekler üzerinden de de geçilecektir.

Aşağıda kolon başlıklarının açıklamalarını görebilirsiniz;

  1. Product Code: İhtiyaç çeken ana ürün kodudur.

  2. Product Description: İhtiyaç çeken ana ürünün açıklamasıdır.

  3. Product Group: Bu ürünle ilgili Master Data’da verilen alt grubun bilgisidir.

  4. Product Type: Ana ürünün, ürün tipidir.

  5. Customer: Ana ürünün bağlı olduğu müşterinin bilgisi görülür.

  6. SFG Code: Ana ürün için üretilen ürünün kodu görülür.

  7. SFG Description: Ana ürün için üretilen ürünün açıklaması görülür.

  8. Product Type: Üretimi yapılan ürünün ürün tipidir.

  9. Machine Code: Makine veya iş merkezinin kodu yer alır.

  10. Machine Description: Makine veya iş merkezinin açıklaması görülür.


Raporda bundan sonra üç kısım vardır. Bunların her birinde planlama periyodu boyunca bilgi verilir.

  • Quantity: Her bir ürün veya yarı mamülden planlama periyodu boyunca ilişkili oldukları makinelerde üretilen miktarları gösterir. Aşağıda bir örneğini görebilirsiniz.



  • Utilization: Bu üretimlerin ilgili makinelerdeki kapasite kullanım oranlarını gösterir. En altında da makine bazında toplamlar görülecektir. Bu toplamlar, Capacity Usage sayfasındaki Final satırlarında yazanlarla birebir aynıdır. Aşağıda raporun bir örneği görülebilir.



  • Duration (h): Bu üretimlerin ilgili makinelerde kaç saatlik işe denk geldiğini gösterir. Aşağıda raporun bir örneği görülebilir.



Utilization Report adl bu raporun bir çok kullanım alanı vardır. Bir kere, Utilization bölgesinde her bir ürünün makine bazında ne kadar kapasite çektiği görülür. Hem ana ürün hem ona bağlı yarımamül için bu bilgi paylaşılır. Bu sayede kapasitede problem oluşturan ürünler kolayca tespit edilebilir.


Ayrıca, kapasite kullanımının ürünler arasında nasıl dağıldığı da analiz edilebilir. Eğer, makinelerin birim üretim saati başına maliyetleri alınabiliyorsa, ürün bazında ne şekilde dağılabileceği de böylece görülmüş olur.


© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page