PP-24 Üretim Planlama-Kapasite Kullanımı
- Utkan Ekinci
- Feb 8, 2024
- 2 min read
Bir önceki eğitimde başladığımız üretim planlama sürecine devam ediyoruz. Veri girişi ve planın nasıl çalıştırıldığını görmek için o dökümana bakabilirsiniz.
Üretim Planlama
Üretim planlamanın en önemli parçalarından birisi kapasite kontrolü ve ürün-makine ilişkisine göre bunun dağılımıdır. Arkhon, hazırladığı üretim planın yanında iki rapor çıkartır. Bunlardan ilki “Capacity Usage” adlı sayfada gördüğümüz kapasite kullanım raporudur. Aşağıda bunun bir örneğini görebilirsiniz.

Bu raporun sol üst köşesinde yer alan gri renkli tablo üretim planı hakkında üç bilgi yer alır.
Capacity Utilization: Üretim planlama yapılırken kullanılan kapasite algoritmasını gösterir. Bu örnekte “None” yazması, kapasitenin bir kısıt olarak alınmadığını gösterir. Bu konu daha sonraki bir eğitimde detaylı olarak ele alınacaktır.
Over Propose: Plan yapılırken kapasitenin yetersiz olduğu durumlarda ihtiyaçları karşılamak için fazla üretim miktarları konulabilir. Bu örnekte “None” yazması, fazladan üretim yapılmadığını gösterir.
Material Constraint: Plan yapılırken, malzeme kısıtları da göz önüne alınabilir. Bu örnekte “None” yazması, herhangi bir malzeme kısıtının dahil edilmediğini gösterir. Bu konu daha sonraki bir eğitimde detaylı olarak ele alınacaktır.
Bundan sonra makine bazında kapasite kullanım oranları ile ilgili bilgiler gelir. Aşağıda kolon başlıklarının açıklamalarını görebilirsiniz;
Machine Code: Makine veya iş merkezinin kodu yer alır.
Machine Description: Makine veya iş merkezinin açıklaması görülür.
Utilization Type: Alabileceği değerler aşağıdaki gibidir;
Work Order: İş emirlerine bağlı kapasite kullanım oranlarını gösterir.
Proposal: Arkhon’un kapasiteyi gözetmeden ihtiyaçlar ve stok hedeflerine göre önerdiği üretim miktarlarının ne kadar kapasite kullandırabileceğini gösterir.
Corr Prop: Proposal kısmında hesaplanan miktarların kullanılan kapasite algoritmasına göre düzeltmeleri yapıldıktan sonra, makine veya iş merkezlerinde ne kadar yer tuttuğunu gösterir.
Prod for SO: Satış siparişleri için yapılan üretimlerin kapasite kullanım oranlarıdır.
Prod for Forecast: Talep tahminleri için yapılan üretimlerin kapasite kullanım oranlarıdır.
Final: Toplam kapasite kullanım oranlarıdır. Work Order + Corr Prop toplamı kadardır.
Prod for SO + Prod for Forecast toplamı da aynı sonucu verir.
Values: Bundan sonra görülen, planlama periyodu boyunca bu başlıklar altında alınan değerlerdir.
Raporun devamında yer alan “Duration (h)” kısmı açıldığında aşağıdaki gibi görülür.

Burada, üzerinde geçtiğimiz “Utilization Type” başlığı altındaki maddelere göre kaç saat kaynak harcandığı görülecektir. Özellikle satış siparişleri ve talep tahminleri için harcanan süreler şirket içinde bir çok analizde kullanılabilir.
Bizim bu örneğimizde tek bir makine vardır. Bu raporda Workcenter Params sayfasına girilecek bütün makinelerle ilgili bilgi görülecektir.
Bir sonraki eğitimde üretim planıyla beraber gelen “Utilization Report” adlı ikinci rapora bakıyoruz.