PP-21 Satış Planlama Örneği
- Utkan Ekinci
- Feb 8, 2024
- 3 min read
Bu eğitimde örnek bir satış planlama çalışması yapacağız. Bunun için bir önceki eğitimde kullandığımız veri setinde yer alan ürün grubundan bir tanesini seçeceğiz ve satış planlama opsiyonlarının her birini bu ürün üstünde test edeceğiz.
Veri Girişi
Seçtiğimiz ürünün satış siparişlerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. (Sales Order tablosu)

“Prod_Code_10” kodlu ürünümüz için A1 müşterisinden 3 adet siparişimiz var. Bu siparişlerin statüsünün “OK” olduğuna dikkat edelim. Aksi takdirde siparişler planlamada dikkate alınmayacaktır.
Ürünün planlama dönemi için hesaplanmış talep tahmin değerlerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. (Prod Forecast tablosu)

Ürünümüz için A1 müşterisine bağlı talep tahmini verilmiş. Bu tahminler, bütün planlama dönemi boyunca görülüyor.
Satış Planlama
Ürünümüz için satış sipariş ve tahminlerini girdikten sonra Prod Costing’de satış planlama parametrelerini seçmemiz gerekir. İlk senaryomuza bakalım;
1. Sales_Plan_Type = Max_Of_Demand & SO_Coverage = 0
Bu versiyonda satış planında, sipariş ve tahminlerden hangisi büyükse onun yer alacağını belirtiyoruz. Ayrıca, satış siparişlerine öncelik veren bir dönemimiz de yok, SO_Coverage’ın 0 değerini alması bunu gösteriyor. Sonuçlara bakalım;

İlk satırda yeşille boyalı olanlar satış siparişlerinde gelenler. Bunların 1, 3 ve 5. haftalara istendiğini hatırlayalım. İkinci satırda turuncu ile boyalı olanlar ise talep tahminlerimizi gösteriyor.
Üç ve dördüncü satırda ise bunların birleşimini görüyoruz. Arkhon, her hafta sipariş ve tahminleri karşılaştırıp büyük olanını koyuyor. Örneğin, 1. haftada sipariş 30, tahmin 39 olarak verilmiş. Satış planında, satış siparişlerinden gelen (yani “Product_Type” kolonunda “SP_FROM_SO” yazan) satırda değer 0, talep tahmininden gelen (“SP_FROM_FRCST”) satırda 39 yazmış.
3. haftada ise tam tersi olmuş. Satış sipariş, tahminden büyük olduğu için (45>30), satış siparişinde gelen plan satırında 45, diğerinde 0 yazmış.
2. Sales_Plan_Type = Max_Of_Demand & SO_Coverage = 4
Bu senaryoda üstekinden farklı olarak, SO_Coverage değerini 4 alıyoruz. Yani ne olursa olsun ilk dört haftada sadece satış siparişleri görünecek. Sonuçları aşağıda görebilirsiniz.

Her ne kadar ilk dört haftada tahmin değerleri olsa ve bunlardan bazıları satış siparişlerinden büyük bile olsa, yukarıda belirttiğimiz parametre yüzünden satış planına sadece siparişler yüklenmiş. Geriye kalan dönem yine büyük olan öncelikli olarak alınmış.
3. Sales_Plan_Type = SO_First & SO_Coverage = 0
Bu senaryoda SO_Coverage yine 0. Fakat, tahminle satış siparişi karşılaştırılırken SO_First algoritması kullanılmış. Yani, ne olursa olsun, herhangi bir dönemde satış siparişi varsa satış planına sadece o yansıyacaktır. Tahminin ondan büyük olması bu durumu değiştirmez. Aşağıda satış planı sonuçlarını görebiliriz.

Bu senaryonun 1.sine göre farkını özellikle 1. haftada görebiliriz. Sipariş miktarı tahminden küçük olmasına rağmen öncelik alıp, satış planına yansımış.
4. Sales_Plan_Type = End_Of_ SO_Period && SO_Coverage = 0
Bu senaryoda ise satış siparişlerinin önceliği içinden bulunduğu periyoddan öncesine de yayılıyor. Eğer, herhangi bir periyoda (burada haftaya) sipariş geldiyse, öncesinde hiçbir şekilde tahmin görülemez. Aşağıda bunun sonuçlarını görüyoruz.

Her ne kadar, 2 ve 4. haftalarda sipariş olmasa ve tahmin değerleri görülse de, Arkhon bu algoritmayı kullandığımızda boş geçecektir. Aynı durumu SO_Coverage değerini arttırarak da yakalayabilirdik fakat, gelen satış siparişleri bizim Prod Costing’de seçtiğimiz değerin ötesinde bir yerde de talep edilmiş olabilir. Tek tek bunları yakalayıp Prod Costing’de SO_Coverage değerini güncellemektense, bu algoritmayı kullanmak daha pratik olacaktır.
Sales_Plan_Type ve SO_Coverage değerleriyle hazırlayacağımız kombinasyonlarla neredeyse bütün satış senaryolarımızı karşılayıp buna bağlı planlar hazırlayabiliriz. Bu örnekte sadece “A1” adında bir müşterimiz vardı. Yapılan işlemler sonucunda “ALL” dediğimiz satırda toplamları gördük. Bununa yanında başka müşterilerimiz de olabilirdi, hatta bütün küçük müşterileri birleştirdiğimiz bir talep tahminiz “ALL” altında Prod Forecast tablosuna girilebilirdi. Bütün müşteriler için ayrı ayrı kurallar da tanımlayabilirdik.
Arkhon bunları önce müşteri bazında ve kendi kurallarına göre birleştirip, daha sonra bütün müşterileri içeren “ALL” tipinde toplamlarını alacaktı.