top of page

MP-8 Kontrat

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Aug 30, 2023
  • 2 min read

Updated: Jan 31, 2024

Kontrat, orta vadeli dönemde tedarik riskini azaltmak için kullanılır. Kontratlar birden fazla periyodu kapsayan ihtiyaçların toplamından oluşan, tedarik için miktarı, fiyatı, satınalma parametreleri sabitlenmiş anlaşma dökümanlarıdır. Özellikle, tedarik sıkıntısı olan ya da piyasa değişkenliği yüksek ürünler için kullanılır.


Bu eğitim dökümanında Arkhon’a malzeme tedarikçileri ile yaptığımız kontratları nasıl gireceğimize bakacağız. Eğer, malzeme planlama sürecinde kontratlarla çalışmıyor, tedarikçilere direk satın alma siparişi açıyorsanız, bu eğitimi geçebilirsiniz.


Veri Girişi

Arkhon’da malzeme planlama profilimizi yarattıktan sonra “Arkhon Mat Data” ribbonundan “Contracts” grubundan “Format” tuşuna basıp kontratları gireceğimiz sayfayı açabiliriz. Aşağıda, bu şekilde açılmış ve doldurulmuş bir örneğini görebilirsiniz.



Bilgi gireceğimiz kolonların açıklamalarını aşağıda görebilirsiniz. Sürecin düzgün çalışması için veri girişi zorunlu olan kolonlar yeşille işaretlenmiştir.

  1. Contract_No: Kontratların satınalma sisteminde aldığı numara veya koddur. Her bir kontratın kendisine ait ayrı bir kodu olmalıdır. Eğer, yoksa planlamacı bunu yaratıp, her bir satırı ayırt edecek bir kod girmelidir.

  2. Agreed Date: Kontratın yapıldığı tarih. Arkhon’u etkilemez, bilgi amaçlı girilmelidir.

  3. Product_Code: Ürünün şirket içinde kullanılan kodu.

  4. Product_Description: Ürünün şirket içinde kullanılan açıklaması.

  5. Product_SubGroup: Ürünün bağlı olduğu alt grup. Arkhon’u etkilemez, bilgi amaçlı girilmelidir.

  6. Supplier: Kontratının yapıldığı tedarikçi. Buraya yazılan tedarikçi kodu, Master Data’da verilen tanımla aynı olmalıdır.

  7. UoM: Ürünün satınalma birimi. Arkhon’u etkilemez, bilgi amaçlı girilmelidir.

  8. Contract_Qty: Kontrat yapılan miktar. Arkhon, buraya yazılan miktarla, eşleştirilen satın alma siparişlerini ve yeni açılacakları karşılaştırıp, gerekli analizlerini yapacaktır. Bunu kontrat yönetim sürecinde daha detaylı göreceğiz.

  9. Start Date: Kontratın kullanıma başlayacağı tarih. Değer girilmezse, 01/01/1900 tarihini alır. Yani istenen andan itibaren kullanılmaya başlanabilir, kısıtlama olmaz.

  10. End Date: Kontratın kullanımın biteceği tarih. Değer girilmezse, 31/12/9999 tarihini alır. Yani istenen ana kadar kullanılabilir, kısıtlama olmaz.

  11. Start Period: Arkhon, kontrat başlangıç tarihinin hangi periyoda denk geldiğini girer. Kullanıcının bir şey yapmasına gerek kalmaz, kendisi hesaplar. Bu değer seçilen profili tipine göre hesaplanır. Bunun için veriyi girdikten sonra “Control” tuşuna basmanız yeterlidir. Örneğin, profil tipi “M” girildiyse ve kontrat başlangıç tarihi 15/08/2023 ise, “Start Period” değeri tarihin ayı, yani 8 olur.

  12. Start Year: Arkhon, kontrat başlangıç tarihinin yılını girer. Kullanıcının bir şey yapmasına gerek kalmaz, kendisi hesaplar. Bunun için veriyi girdikten sonra “Control” tuşuna basmanız yeterlidir.

  13. End Period: Arkhon, kontrat bitiş tarihinin periyodunu girer. Kullanıcının bir şey yapmasına gerek kalmaz, kendisi hesaplar. Bunun için veriyi girdikten sonra “Control” tuşuna basmanız yeterlidir.

  14. End Year: Arkhon, kontrat bitiş tarihinin yılını girer. Kullanıcının bir şey yapmasına gerek kalmaz, kendisi hesaplar. Bunun için veriyi girdikten sonra “Control” tuşuna basmanız yeterlidir.

  15. Status: Kontratın statüsü girilir. Alabileceği değerler aşağıdaki gibidir;

    1. “***”: Varsayılan değerdir. Bu kolona veri girilmezse, Arkhon bunu varsayar.

    2. “NEW”: Kontratın yeni açıldığını ve kullanabileceğini gösterir. Kontrat, kontrol süreçlerinde dikkate alınır.

    3. “OPEN”: Kontratın kullanımda olduğunu gösterir. Kontrat, kontrol süreçlerinde dikkate alınır.

    4. “CLOSED”: Kontrat kapatılmıştır. Tarih aralığı veya miktarı geçerli bile olsa, kontrat kontrol süreçlerinde dikkate alınmaz. Bilgi amaçlı bu sayfada tutulur.

    5. “HOLD”: Kontrat, geçici olarak kullanım dışıdır. Bu tip kontratlar süreçte dikkate alınmazlar. İleride sorun çözülüp kullanıma alınmak istenirse, statüsü “OPEN”

  16. Comments: Kullanıcının kontratlar hakkında çeşitli bilgi girip saklaması için kullanılır. Sisteme bir etkisi yoktur. Devamında gelen kolonlar için de aynı durum söz konusudur.


Buraya girilen bilgiler ışığında kontratlarla ilgili sürecin nasıl yönetildiği ilerideki dokümanlarda aktarılacaktır.



© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page