top of page

MP-6 Ana Veri - Örnek Veri

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Aug 28, 2023
  • 2 min read

Updated: Feb 5, 2024

Bu eğitimde bir önceki bölümde detaylı açıklamasını yaptığımız Master Data tablosuna iki örnek veri seti girip değerlendireceğiz.


Master Data-1

İlk girdiğimiz veri setini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.



Bu planlama profilinde planladığımız 7 ürün – tedarikçi ikilisi bulunuyor. İlk iki satırda aynı ürün kodu olmasına rağmen, “Supplier” kolonunda farklı tedarikçilerden alındıklarını görüyoruz. Zaten, devamında gelen transit ve termin süreleri ve tedarikçinin verdiği RQ değerleri de farklı görünüyor. Satınalma ekipleri birçok malzemeyi bu şekilde farklı tedarikçilerden alacak şekilde anlaşma yaparlar. Böylece, birinde problem yaşanınca diğerine kayma şansımız olur. Bu tedarikçilerin farklı tedarik parametreleri olabilir. İşte bu örnekte olduğu gibi onları ayrı birer satırda tanımlıyoruz. İleride malzeme planlama sürecimizde bu bilgi çok işimize yarayacak.


“Product_SubGroup” kolonuna bakarsak ürünlerimizin iki farklı grupta toplandığını görüyoruz. Bu ayrım sayesinde finansal raporlarda her bir grubun mali durumunu ayrı ayrı inceleyebiliriz.


“UoM” kolonunda her bir ürünün satınalma birimini görüyorsunuz. Daha önce de belirttiğimiz gibi Arkhon’un çalışmasında bir etkisi bulunmuyor, bilgi amaçlı tutuyoruz.


Tedarik süreleri ve parametrelerini ayrı ayrı inceleyebilirsiniz. Değer girmediğimiz kısımları Arkhon doldurmuş.


Bütün ürünlerimiz “COVERAGE” tipinde çalışıyor. Yani, stok seviyesi min ve maks kapsamalar arasında tutuluyor.


Bu ürünlere “Max_Cover_Period” tanımlamamışız. Arkhon, varsayılan 999 değerini vermiş. Stok kapsam formüllerimizin alabildiği en üst nokta 999 olduğu için hiçbir ürünümüzde fazla stok görmeyeceğiz.


Son kısımda kontrat için “***” değeri alınmış. Haliyle bu ürünler için kontrat süreçleri işlemeyecek.


Master Data-2

İkinci örneğimize geçelim, bu sefer daha kompleks bir ortamda çalışıyoruz.



Bu ürün setimizde birkaç önemli değişiklik var. Tek tek bunları gözden geçirelim.


İlk sıradaki ürünümüzün “Product_Type” özelliğini “QUANTITY” olarak değiştirmişiz. Bu ürün diğerlerinden farklı olarak miktarsal bir stok hedefi alıyor. Stok seviyesi 20,000’in altına düştüğü zaman yeni bir sipariş verilmesi gerekiyor.


“Product_Type” özelliği “QUANTITY” veya “COVERAGE” olan bütün ürünler için “Max_Cover_Period” bilgisi girilmiş. Yani stok seviyesi belli bir periyodun üstünde olanlar, fazla stok raporunda karşımıza çıkacaklar. Ayrıca bu ürünlerin hepsi kontratla çalışıyor. Bunu “CONTRACT” kolonunda seçilen “OK” değerinden anlıyoruz. Bütün bu ürünler için “Contract_Cover_Period” kolonunda 4 değeri girilmiş. Bu ürünler için 4 haftalık dönemlerde ihtiyaçların toplanıp kontratlar hazırlanacak. “Contract_Surplus” kolonunda ise ilk iki ürüne %10 girilmiş. Bu ürünler için yeni açılacak kontratlarda ihtiyaçların %10 fazlası istenecek.


“Mat_Code_6” kodlu ürünümüzün “Product_Type” değeri “PASSIVE” olarak seçilmiş, yani bu ürünün stoğunu ihtiyaçlar tüketebilir ama ekstra sipariş açılmayacak.


Son üç ürünümüzün “Product_Type” değerleri SFG ile başlıyor. Yani bunlar birer yarı mamül. “SFG-IN” değeri alan ürünler için dikkat etmemiz gereken yer MPQ ve RQ değerleri. Örneğin “SFG_1” kodlu ürün için bunlar sırasıyla 5 ve 5 verilmiş. Bu yarımamüle bir ihtiyaç çıktığında minimum 5 tane üretilmeli ve üstü ihtiyaçlar hep 5’in katlarına yuvarlanmalı. Bu önemli durumu MRP çalışmalarında daha detaylı ele alacağız.


“SFG_2” kodlu ürünümüz ise aynı kolonda “SFG-OUT” değeri almış. Yani bu dışarıdan tedarik ettiğimiz bir yarı mamül. Bu tip yarımamüllerin malzemesini biz tedarik eder, çıkan ürünü ise kendi üretim süreçlerimizde kullanırız. Bu örnekte ürünümüzü “Supplier4” aldı tedarikçiden alıyormuşuz ve ürüne 50 adetlik bir SSQ değeri girmişiz. Özetle bu ürünün elimizdeki stok miktarı 50’nin altına düşmemeli. Bu durumu da MRP çalışmalarında gözden geçireceğiz.


Bütün ürünlerimiz birden fazla projede ortaklaşa kullanılabiliyor. Bu yüzden “Common” kolonunda hepsi “OK” değerini almış.



© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page