top of page

MP-44 Sipariş Revizyon Raporu

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Feb 5, 2024
  • 2 min read

Bu eğitimde sipariş revizyon raporunun nasıl hazırlandığını göreceğiz.


Veri Girişi

Bu raporun çalışabilmesi için Arkhon’un ihtiyaç duyduğu veriler aşağıda listelenmiştir.

  1. Purchase Orders (Satınalma Siparişleri)

    1. Ürün ve tedarikçi bazında açık siparişlerin listesi

  2. Material Plan (Malzeme Planı)

    1. Her biri ürün tedarikçi bazında planlama dönemi stok durumu ve hedefleri


Sipariş Revizyon Raporu

Raporu çalıştırmak için “Arkhon Mat Plan” ribbonunda “Reports” grubunda “PO Date Rev” onay kutusunu onaylayıp, “Run Plan” tuşuna basıyoruz. Arkhon, malzeme planı yanında bize sipariş termin revizyonları için “PO Date Revision” adı altında bir rapor çıkartır. Aşağıda bir örneğini görebilirsiniz.



Bu raporu çıkartırken malzeme veya tedarik planında ürünlerin stoklarını hedeflerine göre karşılaştırıp, gelecek siparişlerin yeterli mi yoksa revizyonlara gidilmesi gerekip gerekmediğini belirlenir. Eğer, malzemin stok hedefleri aşılmışsa; örneğin maks limitinin üstüne çıkılmışsa açık siparişleri hedeflere uygun gelecek şekilde ötelemeyi önerir. Diğer tarafta, min limitin altına inilmişse, ileride açık olarak görülen siparişleri de yine envanter hedeflerine uygun gelecek şekilde öne çekmeyi önerir.


Arkhon, bu önerilerini yukarıda gördüğünüz raporda açık olan siparişlerin yanlarına yazar. Bu yeni başlıkların açıklamasına bakalım;

  1. Revision: Alabileceği değerler aşağıdaki gibidir.

    1. “POSTPONE”: Siparişin ötelenmesi gerekir.

    2. “EXPEDITE”: Siparişin öne çekilmesi gerekir.

    3. “PASSIVE MATERIAL”: Siparişe işlem yapmaz, çünkü ürün Master Data’da Product_Type alanında PASSIVE olarak belirlenmiştir.

    4. “SFG”: Master Data’da Product_Type alanında SFG-OUT olarak belirlenmiş ürünlerin açık siparişlerini belirtir. Bunlara bir işlem önermez çünkü etkisi karmaşık olacaktır. Yapılacak değişiklikler yarı mamülün altındaki malzemeleri de etkileyeceği için kullanıcının bunları kendisi yapıp, ardından Multi-MRP’yi ve Malzeme Planı’nı çalıştırıp malzemelerin durumunu detaylı bir şekilde analiz etmesi daha doğru olacaktır.

  2. New Date: Siparişte revizyon öneriliyorsa bunun için verilen yeni termin tarihi yer alır.

  3. New Period: Revize termin tarihinin periyodudur.

  4. New Year: Revize termin tarihinin yılıdır.


Bu raporda yer alan siparişlerin erteleme veya öne çekmeleri birbirlerini gözeterek hazırlanmıştır. Haliyle, buradaki revizyonlar eksiksiz yapılırsa, malzeme planında verilen envanter hedeflerine tam uyum sağlanacaktır. Fakat, bu her zaman geçerli olmayabilir; yola çıkmış bir siparişin termin tarihini değiştirmek pek mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda statüsü “OK” veya “NOT” olan siparişlere ağırlık vermek iyi olacaktır.


© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page