top of page

MP-43 Depo Doluluk Raporu

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Feb 5, 2024
  • 2 min read

Bu eğitimde depo doluluk raporunun nasıl hazırlandığını göreceğiz.


Veri Girişi

Bu raporun çalışabilmesi için Arkhon’un ihtiyaç duyduğu veriler aşağıda listelenmiştir.

  1. Logistics Params (Lojistik Parametreleri)

    1. Ürün ve tedarikçi bazında paketleme bilgileri

  2. Material Plan (Malzeme Planı)

    1. Her biri ürün tedarikçi bazında planlama dönemi boyunca girdi, çıktı ve stok bilgisi


Depo Doluluk Raporu

Raporu çalıştırmak için “Arkhon Mat Plan” ribbonunda “Reports” grubunda “Warehouse Load” onay kutusunu onaylayıp, “Run Plan” tuşuna basıyoruz. Arkhon, malzeme planı yanında bize depo doluluğu için “Warehouse Load” adı altında bir rapor çıkartır. Aşağıda bir örneğini görebilirsiniz.



Raporun ana başlıklarına bakarsak;

  1. Report Based On: Alabileceği başlıklar aşağıdaki gibidir;

    1. “PALLET TYPE”: Her bir ürün tedarikçi ikilisi için belirlenmiş palet tiplerine göre raporlama yapar. Bu örnekte üç versiyonu görünüyor; Euro Pallet1, Euro Pallet2 ve 120x120 adı altında ürünler gruplanmış. Depodaki palet tiplerini bu şekilde sınıflandırarak, lokasyon analizleri için kullanırız.

    2. “TOTAL PALLET LOAD”: Ürünlerin üst palet tipine göre raporlandığı başlıktır. Bu örnekte, (Logistics Params tablosunda göreceğimiz gibi) Euro Pallet1 ve Euro Pallet2 palet tipleri Euro Pallet altında toplanmışlar. Bu iki paletin kapladığı alan aynıyken yükseklikleri farklı olabilir. Bu yüzden bir araya getirildiklerinde eşdeğer bir ölçüde raporlanmalıdırlar. 120x120 için ise farklı bir dönüşüm yapılmadığı için birebir kendi grubuna aktarılmış. Miktarlardan kontrol edebilirsiniz.

    3. “TOTAL VOLUME”: Bütün palet tiplerini belli ölçülerle, toplam hacime dönüştüren başlıktır. Burada depoda ürünlerin tuttuğu toplam hacim, örneğin toplam m3 görünür.

  2. Product Group: Prime için geçerli değildir. Arkhon Optima’da birden fazla ürün grubu bir araya getirilip toplam depo doluluğu raporlamak istendiğinde kullanılır.

  3. Pallet Type: “Report Based On” kolonunda yer alan raporlama başlığına göre seçilen palet tipini gösterir.

  4. Value Type: Üç başlık altında raporlama yapılır;

    1. Requirement: Ürün ihtiyaçlarının planlama periyotları bazında toplamlarıdır.

    2. Supply: Ürün siparişleri ve öneri miktarlarının planlama periyotları bazında toplamlarıdır.

    3. Stock: Ürün stoklarının planlama periyotları bazında toplamlarıdır.


Burada yer alan hesapların düzgün yapılabilmesi için Logistics Params tablosunun düzgün doldurulması gerekir. Yukarıda yapılan raporlama için kullanılan veri setini aşağıda görebilirsiniz.



Bu tabloda gördüğümüz “Mat_Code_1” kodlu malzemeyi “Supplier1” ve “Supplier2” adlı tedarikçilerden alıyoruz. Palet tipini “Euro Pallet1” olarak belirlemişiz ve her bir paletine 10 adet ürün girdiğiniz yazmışız. Ayrıca bu ürünün bir paleti 1.5 hacim (m3) yer tutuyormuş, “Pallet_Volume” kolonu altında bunu görüyoruz. Paletlerin diğer tip olan “Euro Pallet2” ile beraber “Euro Pallet” tipine çevrilip raporlanmasını istemişiz. Dönüşüm değeri olarak da “Converter” alanına 1.5 girmişiz. Yani her bir “Euro Pallet1”, 1.5 adet “Euro Pallet” ediyor. Bu şekilde bütün malzemeleri gözden geçirebilirsiniz.


© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page