top of page

MP-4 Örnek Malzeme Planlama

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Aug 24, 2023
  • 3 min read

Updated: Jan 31, 2024

Arkhon’un detaylarına girmeden basit bir malzeme planı hazırlayacağız. Bunun için veri girişlerini yapıp önce MRP’yi çalıştıracak; sonra da sonuçları malzeme planlama sayfasında inceleyeceğiz.


Veri Girişi

Arkhon’a girişi yapıp “Planning Profile” menüsünden plan tipini malzeme, periyot tipini de haftalık olarak seçiyoruz. Plan yılı ve periyodu ise sırasıyla 2023 ve 34 olarak giriliyor. Aşağıda sonuçlarını görebilirsiniz.



Bundan sonra “Arkhon Mat Data” ribbonuna geçiyoruz. Planlama periyodumuz 24 ve para birimi de Euro olarak kalsın.


İlk işimiz ana veri girişini yapmak. Aynı ribbonda “Master Data” grubundaki “Format” tuşuna basıp boş bir Master Data sayfası açıyoruz. Aşağıda görüleceği gibi 5 tane malzeme yaratıyoruz. Bunları iki farklı tedarikçiye bağlıyoruz. İlk malzemizin siparişilerini 10’un katları halinde verilmesini istediğimiz için RQ kolonuna bu bilgiyi giriyoruz. İkinci malzemenin siparişleri ise en az 50 adet olmalı, bunu da MPQ kolonunda tanımlıyoruz.



Malzemelerimizin envanter yönetimini “COVERAGE” tipinde olmasını istiyoruz, bu bilgiyi “Product_Type” kolonuna giriyoruz. İlk iki malzemimizin 1 ila 2 hafta arasında, diğerlerinin ise 2 ila 4 hafta arasında ihtiyaçları karşılamasını bekliyoruz. Planlama sürecinde bu bilgi kullanılacak.


Ürünlerimizi birden fazla projede ortaklaşa kullanabiliyoruz. Bunun için “Common” kolonuna “OK” giriyoruz.


Ribbonumuzdaki “Master Data” grubunda “Control” tuşuna basıyoruz. Arkhon, kontrollerini yapıp eksik verilerimizi giriyor. Bunları kontrol ettikten sonra tekrar aynı tuşa basıp son kontrolümüzü de yapıyoruz. Son durum aşağıdaki gibi.



Bu arada dosyamızı kaydetmeyi de unutmayalım. Başka bir zaman, bu veri seti üzerinden çalışmak isteyebiliriz.


Malzeme ana verimizi tanımladık. Şimdi ürünlere stok girmeliyiz. Bunun için “Stock” grubundan “Format” tuşuna basıyoruz. Çıkan sayfada ilk dört kolona “Master Data” sayfamızdaki malzemelerimizi kopyalayabiliriz. Daha sonra bunlar için “Store1” kolonu altına başlangıç stoklarımızı giriyoruz. “Control” butonuna basıp Arkhon’a kontrolleri yaptırıyoruz.



Sıra geldi ürün reçetesini tanımlamaya. Fabrikamızda sadece bir tane ürün üretildiğini düşünelim. Ana veriye girdiğimiz bu malzemelerin hepsini ona bağlayacağız. Bunun için “BOM” grubundan “Format” tuşuna basıyoruz.


Açılan “BOM” sayfasına ürünümüzün reçetesini giriyoruz. Bunun için “Product_Code” kolonuna ürünümüzü, “Product_Description” kolonuna da tanımını yazıyoruz. Daha sonra bunu 5 satır boyunca kopyalıyoruz ve karşısına malzeme kodlarımızı yazıyoruz. “Usage” kolonuna ise ürünümüzden bir tane üretebilmek için ne kadar malzeme ihtiyacımız olduğunu tek tek giriyoruz.



Reçetemiz hazır. Diğer veri birimlerinde olduğu gibi burada da Arkhon’a kontrolleri yaptırmayı unutmayalım.


Şimdi sıra Prod_1 kodlu ürünümüzün, önümüzdeki 24 haftalık dönem için üretim miktarlarını girmeye geldi. Bunun için ribbonda “Requirement” grubunda “Format Prod Req” tuşuna basıp, ihtiyaçları gireceğimiz “Product Req” sayfasının yaratılmasını sağlıyoruz.


Bu sayfaya Prod_1 ürününü kopyalayıp, “Product_Type” kolonunda “PROD_FOR_SO” seçiyoruz. Böylece ürünümüzün satış siparişlerinden gelen ihtiyaçlarına dair planlama yapacağımızı belirtiyoruz. (Daha sonra bunu detaylı inceleyeceğiz)



Hazırladığımız “Product Req” sayfasının son şekli yukarıdaki gibi. Artık malzeme planlama süreci için hazırız.


Malzeme Planlama

Önce ürün ihtiyaçlarımızı, reçeteyi kullanarak malzemelere yansıtmamız gerekiyor. Bunun için “Arkhon Mat Plan” ribbonuna geçip menünün en başındaki “MRP Run” tuşuna basıyoruz. Malzeme ihtiyaç planlaması bitince Arkhon bize “Material Req” adında bir sayfa açıyor.



Bu sayfada haftalık ürün ihtiyacının her bir malzemeye yansımasını görüyoruz. Bu tablonun en başında gördüğümüz “MAT_REQ_” ile başlayan kısımlar bize ihtiyacın kaynağını gösteriyor. Bunu ileride daha detaylı inceleyeceğiz, şimdilik park edelim.


Elimizdeki tabloda malzeme ihtiyacı çıkartılmış ve tedarikçileriyle eşleştirilmiş durumda. Şimdi bunları stoklarla birleştirip, ne zaman yeni siparişler açmamız gerektiğin gösteren bir plan haline getirmek gerekiyor. Bunun için aynı ribbonda “Material Plan” grubundaki “Run Plan” tuşuna basıyoruz.



Planlamasını yapmak istediğimiz malzemelerle ilgili bütün veriler birleştirildi ve bu sayfaya döküldü. İlk 6 kolonda malzeme ana verisine girdiğimiz bilgiler görünüyor. Bundan sonra “Requirement” satırında “Material Req” sayfasında görünen ihtiyaçlar var.


“Stock” satırında, “Stock” sayfasına girdiğimiz başlangıç stoğunu ve “Stock Cover” satırında onun ne kadarlık bir ihtiyacı kapsadığını görebiliriz. Bir sonraki haftanın stoğu için basit bir formülümüz var; bir önceki haftanın stoğundan ihtiyaçları çıkartıp, varsa siparişleri ekliyoruz.


“Proposal” satırında ise her bir malzemenizin envanter politikasını baz alarak, ne kadarlık bir sipariş vermemiz gerektiği bilgisi var. Bu sipariş öneri miktarlarını, terminlerine göre satınalma siparişlerine çevirebiliriz. Daha sonra bunları tedarikçiyle paylaşıp takip edebiliriz.


Basit bir malzeme planını böylece bitirmiş olduk. Daha kapsamlı çalışma ve raporları eğitimlerin devamında ele alacağız.



© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page