top of page

MP-36 Ödeme Raporu

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Feb 2, 2024
  • 2 min read

Bu eğitimde malzeme veya tedarik planlarımız sonucu oluşan ödeme raporunun nasıl hazırlandığını göreceğiz.


Veri Girişi

Bu raporun çalışabilmesi için Arkhon’un ihtiyaç duyduğu veriler aşağıda listelenmiştir.

  1. Master Data (Ana Veri)

    1. Her bir ürün tedarikçi bazında lojistik süresi

  2. Supply Costing (Tedarik Maliyeti)

    1. Her bir ürün tedarikçi bazında fiyatlandırması ve vade bilgisi

  3. Purchase Order (Satınalma Siparişi)

    1. Ürün ve tedarikçi bazında açılan satınalma siparişlerinde fiyat, miktar ve termin tarihi bilgisi

  4. Material Plan (Malzeme Planı)

    1. Ürünlere ait malzeme planına göre bu stokların ne zaman tüketilebildiği


Nakit Akışı Raporları

Raporu çalıştırmak için “Arkhon Mat Plan” ribbonunda “Reports” grubunda “Cash Flow” onay kutusunu onaylayıp, “Run Plan” tuşuna basıyoruz. Arkhon, malzeme planı yanında bize ciro raporu için “Revenue Report”, ödeme raporu için “Payment Report” adı altında birer rapor çıkartır.

Bu tabloda ödeme raporunu görüyoruz.



Bu tabloda ise ciro raporu görünüyor.



Önce ödeme raporu ile başlayalım. Bir sonraki eğitimde ciro raporuna geçeceğiz.


Ödeme Raporu

Bu rapor hem üretim şirketlerinde hazırlanan malzeme planları, hem de ticaret şirketleri için yapılan tedarik planlarında çok önemli bir maliyet kalemi üzerine bilgi verir.


Bu raporda yer alan kolon başlıklarına bakarsak;

  1. Supplier: Ödemenin yapılacağı tedarikçiyi belirtir. İlk sırada yer alan “TOTAL” bütün tedarikçilere yapılacak ödemelerin toplamını gösterir.

  2. Sub Group: Tedarikçi portföyündeki ürünlerde varsa alt grupları gösterir. Master Data’da malzeme bazında belirtilen bu kırılım sayesinde, tedarikçinin alt grupları bazında ödeme raporları çıkartılabilir. Bu gruplama, özellikle vergi süreçleri farklı olan ürünler için kullanışlıdır.

  3. Payment Term: Ödeme vadesini gösterir. “TOTAL” satırı için bütün tedarikçilerin ağırlıklı ortalamasıdır. Tedarikçi içinde malzeme bazında vadelerde farklar varsa bunları da yine aynı şekilde ağırlıklı ortalama ile hesaplar. Aynı şekilde alt grupların da hesapları yapılır.

  4. Value Type: Raporda tedarikçi bazında üç kalem gösterilir

    1. Total Payment: Yapılacak ödemelerin toplamıdır.

    2. Purchase Order: Sadece satınalma siparişlerine yapılacak ödemeleri gösterir.

    3. Proposals: Arkhon’un malzeme planında verdiği öneri siparişlerinin potansiyel ödemelerini gösterir.

  5. Cum Payment: Geçmiş dönem, ödemesi yapılmış satınalma siparişlerinin toplam değerini gösterir. Purchase Order dosyasında statüsü “ARRIVED-PAID” olan siparişler için geçerlidir.

  6. Back Pay: Ödeme vadesi geçmişte kalmış olan siparişlerin toplam değerini gösterir. Purchase Order dosyasında statüsü “ARRIVED” olan ve ödeme vadesi geçmişte kalan siparişler için geçerlidir.


Bundan sonra yer alan kısım planlama dönemi boyunca her bir periyotta ne kadar ödeme yapılması gerektiğini belirtir. Buradaki hesap şu şekilde yapılır;

  1. Satınalma siparişinde yer alan “Due Date” tarihinden Master Data’da belirtilmiş lojistik yani taşıma süresi çıkartılır.

  2. Tedarikçinin yüklemeyi yaptığı bu tarihe Supply Costing’de yer alan ödeme vadesi eklenir.

  3. Siparişin ödeme tarihine mali değeri yazılır. Eğer siparişin Purchase Order sayfasına girilmiş bir fiyatı varsa bu kullanılır. Aksi takdirde Supply Costing’deki “Product_Price” alanındaki fiyatı kullanılacaktır.


Eğer tedarikçinin iki fazda ödemesi yapılıyorsa, bu durum mutlaka Supply Costing’de belirtilmelidir. Aşağıdaki tablodan bakarsak, sadece “Pay_Term_1” ve “Pay_Ratio_1” alanlarının dolu olduğunu görüyoruz. Eğer, bu örnekteki gibi, tedarikçilerin tek tip vadesi varsa dosya bu şekilde doldurulmalıdır. “Pay_Term_1” kısmına ödeme periyodu ve “Pay_Ratio_1” kısmına da %100 yazılır.



Fakat, tedarikçi iki fazda ödeme alıyorsa ve örneğin bu şu şekildeyse; yarısı peşin, yarısı 2 periyot sonra; tablodaki alanlara aşağıdaki gibi veri girilmelidir.

  • Pay_Term_1 => 0

  • Pay_Ratio_1 => %50

  • Pay_Term_2 => 2

  • Pay_Ratio_2 => %50


Arkhon, bu malzeme tedarikçi ikilisi için ödeme planını çıkartırken bu ayrıma dikkat eder.


Satınalma siparişleri yanında, Arkhon’un malzeme planında önerdiği “Proposal” satırında yer alan miktarlar için de benzer hesap yapılır. Tek farkı, bu sipariş önerileri için fiyatlar Supply Costing’den alınır, özel bir durum uygulanmaz.


Bir sonraki eğitimde ciro raporu ile devam ediyoruz.




© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page