top of page

MP-33 Kritik Malzeme Raporu

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Feb 2, 2024
  • 2 min read

Bu eğitimde Arkhon’un kritik malzeme raporuna bakacağız. Bu raporda, stok ve siparişlerin ihtiyaçları karşılayamadığı malzemeleri tespit edip, bunların hangi ürünleri etkileyeceğini ortaya çıkartacağız.


Veri Girişi

Bu raporun çalışabilmesi için Arkhon’un ihtiyaç duyduğu veriler aşağıda listelenmiştir.

  1. Material Plan (Malzeme Planı)

    1. Plana göre hangi periyotlarda stok ve siparişlerin ihtiyaçları karşılayamadığı bilgisi

  2. Production Matrix (Üretim Matriksi)

    1. Kriz durumundaki ürünlerin bağlı bulunduğu ana ürünlerin tespit edilmesi

  3. Product Costing (Ürün Maliyeti)

    1. Ana ürünlerin malzeme krizi durumunda ortaya çıkartacağı maliyet.


Kritik Malzeme Raporu

Raporu çalıştırmak için “Arkhon Mat Plan” ribbonunda “Reports” grubunda “Critical Mat Report” onay kutusunu onaylayıp, “Run Plan” tuşuna basıyoruz. Arkhon, malzeme planı yanında bize “Critical Material Report” sayfasıyla kriz durumdaki malzemelerle ilgili bir rapor çıkartıyor.



Hazırlanan malzeme planında kriz yaşanan malzemeyi görüyoruz. “Mat_Code_5” kodlu malzemenin stoğu 9. Haftada eksiye düşüyor. Bu malzemeyle ilgili durumun detaylarına “Critical Material Report” adlı sayfadan bakacağız.



“Mat_Code_5” kodlu malzemenin stok problemini burada da görüyoruz. Dosyada “G” kolonunda “Material Shortage” yazan satır bize ne zaman ve ne kadarlık problem yaşayacağımızı gösteriyor. Hemen altındaki “Cost Impact” yazan satırda ise, bu problemin mali etkisini görüyoruz. Arkhon, bu malzemenin bağlı olduğu ana ürünleri analiz edip, bu kadar yoklukta ne kadar ana ürün üretilemeyeceğini belirliyor. Bu durumun her bir ürün için ne kadarlık bir maliyet yaratacağını hesaplayıp,  krizin toplam maliyetini de rapora ekliyor. Bu hesap sayesinde, örneğin, malzemeden acil yolla sevkiyat talep edince, artan lojistik maliyetini karşılaştırabileceğimiz bir değere sahip oluyoruz.


Bu raporun hazırlanabilmesi için Arkhon aşağıdaki tabloları kullanıyor. “Production Matrix” tablosu sayesinde bu malzemeye hangi ürünlerin ihtiyaç çıkarttığını görüyoruz. Üretim yapımız çok katmanlı bile olsa, bu kullanışlı tablo sayesinde en alt bileşenlerden en üsttekilere rahatça bağlantı yapabiliriz.



Diğer tablomuz ise “Prod Costing”. Bu tabloda, her bir üst bileşenin üretilemediği durumda ne kadarlık bir maliyete katlanacağımız bilgisi yer alıyor. “Cost_Impact” kolonunda bunu görebilirsiniz. Eğer burayı boş geçersek, kritik malzeme raporumuzun maliyetlendirmesi yapılamaz.



Arkhon, planlaması yapılan bütün ürünler için bu analizi yapar ve bize krizlerin ne zaman, hangi ürünü ne şekilde etkileyeceğini topluca gösterir.


© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page