top of page

MP-30 Malzeme Planlama (Proje Bazında)

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Feb 1, 2024
  • 2 min read

Eğer tedarik zinciri yapısında proje bazında alımı yapılan ürünler varsa; bunların stok,sipariş ve ihtiyaçlarının ayrı ayrı incelenip planlarının çıkartılması gerekir. Bu gibi durumlar için Arkhon, ürünlere proje bazında tedarik planlaması yapabileceğiniz bir ortam oluşturur.


Bu eğitimde Arkhon’un proje bazında malzeme planlama sürecini nasıl yürüttüğüne bakacağız.


Veri Girişi

Arkhon, malzeme ihtiyaç planını hazırlamak için aşağıdaki tablolardan veri setine ihtiyaç duyar. Bunlardan herhangi birisinde eksik varsa, süreç çalışmaz. Bu tablolara nasıl veri girileceğini ilgili eğitim dökümanlarından bakabilirsiniz.

  1. Master Data (Ana Veri)

    1. Malzeme ve tedarikçi ikilisi

    2. Malzeme tedarik parametreleri (MPQ, RQ, MaxPQ)

    3. Stok politikası bilgileri (Min ve Max stok hedefleri, SSQ, Product_Type)

    4. Ürünün proje bazında yönetimi hakkında bilgi

  2. Stock (Stok)

    1. Ürün, tedarikçi ve proje bazında stok bilgisi

  3. Purchase Order (Satınalma Siparişi)

    1. Ürün, tedarikçi ve proje açık sipariş bilgisi

  4. Material Req (Malzeme İhtiyaç Planı)

    1. Malzeme, tedarikçi ve proje bazında planlama dönemi boyunca ihtiyaçlar


Malzeme Planlama

Arkhon’da malzeme planlama profilimizi yarattıktan sonra “Arkhon Mat Plan” ribbonundan “Material Plan” grubunda “Run Plan” tuşuna basıp bir malzeme planı hazırlayabiliriz. Aşağıda, bu şekilde hazırlanmış bir örneği görebilirsiniz.



Ürün bazında dikkat edilirse, aynı ürün-tedarikçi ikilisinin birden fazla defa tekrarlandığı görülür. Örneğin, “Mat_Code_1” kodlu ürün, iki defa tekrarlanır. Tedarikçisi aynıdır, fakat “Project” kolonunda görüleceği gibi ürün “A1” ve “B2” kodlu iki farklı projeye bağlı çalışmaktadır.


Ürünleri bu şekilde proje bazında ayırt edebilmek için sırasıyla aşağıdaki işlemler yapılmalıdır;

  1. “Master Data” tablosunda proje bazında ayrımı sağlayan “Common” adlı kolonda statüsü “NOT” yapılır. Böylece ürünün proje bazında planlanacağı belirtilmiş olur.

  2. “Stock” ve “Purchase Order” sayfalarındaki veriler proje bazında girilir.

  3. “Material Req” sayfasındaki malzeme ihtiyaç planının proje bazında girilmiş olduğuna dikkat edilir. Bu durum, “Arkhon Mat Plan” ribbonundaki “Requirement Plan” grubunda yer alan herhangi bir algoritmayla sağlanabilir.


Bu üç adım tamamlandıktan sonra plan çalıştırıldığında Arkhon, “Master Data” sayfasındaki “Common” kolonu kırılımına göre ürünleri ayırır. Ortaklaşa kullanılan ürünlerle ilgili daha önce gözden geçirdiğimiz şekilde planlarını hazırlar.


Fakat, ürün proje bazında ayrılıyorsa üç yeri kontrol eder; “Stock”, “Purchase Order” ve “Material Req” tabloları. Buradan ürün bazında projeleri çıkartır ve her bir ürün-tedarikçi-proje için ayrı ayrı plan yapısı oluşturur. Daha sonra bu tablolardaki verileri birleştirip malzeme planlarını tamamlar.


Proje bilgisi için “Material Req” dışında diğer tablolalara da bakmasının sebebi, ürüne ait ihtiyaç olmamasına rağmen stokta veya açık siparişler arasında gelecek belli bir miktar olabilir. Bunların hem malzeme planında hem de ilgili diğer raporlarda görünmesi gerekir.


Eğer projeler arasında ürün transferi yapılmak istenirse, “Purchase Order” tablosu üzerinden statüleri “TRANS-FROM” ve “TRANS-TO” olacak şekilde transferler yapılabilir.



© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page