top of page

MP-28 Malzeme Planı-1

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Feb 1, 2024
  • 2 min read

Üzerinde çalıştığımız bütün veri setini bir araya getirip malzeme planını oluşturağız. Böylece, stok, ihtiyaç ve siparişler birleştirilip, önümüzdeki planlama döneminde neler yapmamız gerektiği, bizi nelerin beklediğini ortaya çıkartacağız.


Bu eğitimde Arkhon’un malzeme planlama sürecini nasıl yürüttüğüne bakacağız.


Veri Girişi

 Arkhon, malzeme ihtiyaç planını hazırlamak için aşağıdaki tablolardan veri setine ihtiyaç duyar. Bunlardan herhangi birisinde eksik varsa, süreç çalışmaz. Bu tablolara nasıl veri girileceğini ilgili eğitim dökümanlarından bakabilirsiniz.

  1. Master Data (Ana Veri)

    1. Malzeme ve tedarikçi ikilisi

    2. Malzeme tedarik parametreleri (MPQ, RQ, MaxPQ)

    3. Stok politikası bilgileri (Min ve Max stok hedefleri, SSQ, Product_Type)

  2. Stock (Stok)

    1. Ürün ve tedarikçi bazında stok bilgisi

  3. Purchase Order (Satınalma Siparişi)

    1. Malzeme ve tedarikçi açık sipariş bilgisi

  4. Material Req (Malzeme İhtiyaç Planı)

    1. Malzeme ve tedarikçi bazında planlama dönemi boyunca ihtiyaçlar


Malzeme Planlama

Arkhon’da malzeme planlama profilimizi yarattıktan sonra “Arkhon Mat Plan” ribbonundan “Material Plan” grubunda “Run Plan” tuşuna basıp bir malzeme planı hazırlayabiliriz. Aşağıda, bu şekilde hazırlanmış bir örneği görebilirsiniz.



“Material Plan” grubunda seçebileceğimiz bazı opsiyonlar görünüyor. Bunlara sırayla bakarsak,

  • Req All: Material Req tablosundan bütün ihtiyaçları, yani satış siparişi ve tahminlerden gelen miktarların harmanlanmış halini planda kullanıyoruz.

  • Req SO: Material Req tablosundan sadece satış siparişlerine bağlı ihtiyaçları alıyoruz.

  • Req Frcst: Material Req tablosundan sadece tahminlere bağlı ihtiyaçları alıyoruz.


Bu üç opsiyondan seçtiğimiz birisiyle malzeme planlarımızı şekillenecektir. Örneğin, “Req SO” yu seçip tekrar “Run Plan” tuşuna basarsak, planımız aşağıdaki gibi olacaktır.



Bu tablodan da görebileceğimiz gibi satış ihtiyaçlarımızı, stok ve açık siparişlerimiz rahatlıkla karşılıyor. Bu analizi yapmamızdaki amaç, kriz durumuna düşen malzemelerde sorumlu ihtiyacın sipariş mi, tahmin mi kaynaklı olduğunu ayırt edebilmek içindir. Bulunduğumuz duruma göre, (örn: krizin kaynağı tahminlerse) önlem almayıp, tahminlerin siparişe dönüşmesini beklemek isteyebiliriz.


Bu ribbon’un en sağında yer alan raporlar, yukarıda detayları açıklanmış plandaki kaynak seçimine göre hazırlanacaktır. Özellike finansal veya malzeme kriziyle ilgili raporların sonuçları ayırt edici olacaktır.


“Material Plan” grubunun son onay kutusu ise planın formatı hakkındadır. Buradaki onayı kaldırdığımız zaman malzeme planı aşağıdaki gibi hazırlanacaktır.



Eğer çok fazla ürünü (1000+) planlamak istiyorsak, Excel format için çok fazla zaman harcayabilir. Format bizim için önemli değilse, bu kutudaki onayı kaldırıp “Run Plan” tuşuna bastığımızda önümüze sadece hesap sonuçları dökülür, belli bir şemayla sunulmaz.


Arkhon, eğer dosyanızda “Material Plan” adında bir sayfa varsa buradaki ürün adediyle Master Data’dakilerin sayısını karşılaştırır. Eğer, mevcut sayfada yer alan ürün sayısı Master Data’da yer alanla eşit veya fazlaysa, formatlama yapmaz. Ancak, bu sayfadaki ürün sayısı daha azsa yapar.


Formatlanmış bir malzeme plan sayfası üstüne, planı çalıştırırken eğer “Format Plan” kutusunu onaylamazsanız, ürün sayısından bağımsız hiçbir şekilde formatlama yapmaz. Ama mevcut formatı da bozmaz. Bir kaç farklı alternatif deneyince hangisinin sizin için daha iyi olacağına karar verebilirsiniz.


Gelecek bölümde malzeme planlama ile ilgili sürece devam ediyoruz.


© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page