top of page

MP-26 Multi MRP Örneği

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Feb 1, 2024
  • 3 min read

Bu eğitimde bir Multi-MRP çalışması yapacağız. Bunun için bir önceki eğitimde kullandığımız veri setinde yer alan malzeme grubundan iki tane yarımamülü seçeceğiz ve MRP sürecini bunların üstünde uygulayacağız.


Veri Girişi

Seçtiğimiz yarımamüllerin ana verisini aşağıda görebilirsiniz. (Master Data Tablosu)



“SFG_1” fabrika içinde üretilen bir yarımamül. “SFG_2” ise fason üreticiden geliyor. Bunu Product_Type alanına bakınca anlıyoruz. Birincisi için bu alanda “SFG_IN”, diğerinde ise “SFG_OUT” yazıyor.


Her iki ürün içinde minimum 5 adet, bunun üstüne de 5’in katları halinde üretilmesi gerekiyor. Bu bilgileri MPQ ve RQ alanlarında görüyoruz. Ayrıca, “SFG_2” için güvenlik stoğu hedefimiz de var. Bu üründen stokta en az 50 tane olması gerekiyor. Bunu da SSQ alanından okuyoruz.


Bu ürünlerin stoklarını aşağıda görebilirsiniz. (Stock Tablosu)



Fabrikamızda “SFG_2” kodlu üründen 90 adet bulunuyormuş.

“SFG_2” kodlu ürünün açık siparişlerini aşağıda görebilirsiniz. (Purchase Order)



“Supplier4” adlı fason üreticisinde, “SFG_2” için dört tane açık siparişimiz var. Bunlar ilk dört hafta içinde fabrikamıza varacak şekilde planlanmışlar.


Yarımamül ve malzemenin yer aldığı reçeteleri aşağıda görebilirsiniz. (BOM Tablosu)



“Prod_Code_10” ve “Prod_Code_12” kodlu ürünler “SFG_1”e birer tane ihtiyaç çıkartıyor. “SFG_1” ise “SFG_2”ye 2 tane ihtiyaç çıkartıyor. Her bir “SFG_2” üretimi için, 12 tane “Mat_Code_2” kodlu malzeme talep ediliyor. Arkhon, MRP’de bu durumu göz önüne alacaktır.


Bu iki bitmiş ürün için planlama dönemi ihtiyaçlarını aşağıda görebilirsiniz.



Ürün ihtiyaçlarını 2 ayrı satırda görüyoruz. Product_Type alanında “PROD_FOR_SO” yazanlar satış siparişleri için yapılan üretimleri gösteriyor. “PROD_FOR_FRCST” yazanlar ise talep tahmine bağlı yapılan üretimleri gösteriyor. Bu ayrımı malzeme ihtiyaçlarını hesaplarken kullanacağız. Ayrıca, ürünlerin başında yer alan proje bilgilerine de dikkat edelim. Buraya yazılan projenin reçete (yani BOM tablosunda) yazanla birebir aynı olması gerekir.


Bunların üstüne üç tablodan daha veri girebiliriz. Detayları ilgili eğitimlerde mevcuttur;

  • BOM Adjustment: Eğer malzeme üretimde reçetede verilene göre daha fazla tüketiliyorsa bu tabloda belirtebiliriz.

  • Procurement Share: Eğer malzeme birden fazla tedarikçiden alınıyorsa bu tabloda ayrımı gösterebiliriz.

  • Sales Order: Her ne kadar üretim şirketi de olsa, malzemenin direk satışı yapılabilir. Aldığımız siparişleri bu tabloda gösterebiliriz.


Bu tablolardan gelecek bilgi MRP’yi etkiler, fakat biz bu aşamada kullanmayacağız.


MRP Çalıştırma

Arkhon, MRP’yi çalıştırıp yukarıdaki veriler ışığında yarı mamül ve malzeme ihtiyaçlarını hesaplar. Yarı mamül ihtiyaçlarını doğru görmek için, “Multi MRP Run” tuşuna basmadan önce “Display SFG Req” onay kutusunu işaretlemeliyiz. Aşağıdaki tabloda çıktısını görebilirsiniz.



Bu tabloda “SFG_1” için, Product Type alanı “SFG_IN_ALL” olan versiyonuna ait ihtiyaçları görüyoruz. “SFG_IN_ALL” versiyonu hem satış siparişi, hem de talep tahmininde gelen ihtiyaçlara göre hesap yapar. Bunlardan sadece bir tanesini görmek için “SFG_IN_SO” veya “SFG_IN_FRCST” versiyonlarını seçebilirsiniz.


Gelin beraber ilk haftanın ihtiyaçlarını bu çerçevede hesaplayalım.

  • Projesi “A” olan ürünümüz “Prod_Code_10” ve 1. Hafta ihtiyacı 15.

  • BOM tablosuna göre bu ürün “SFG_1” kodlu yarı mamülden 1 adet istiyor.

  • Projesi “A” olan ürünümüz “Prod_Code_12” ve 1. Hafta ihtiyacı 8.

  • BOM tablosuna göre bu ürün “SFG_1” kodlu yarı mamülden 1 adet istiyor.

  • Yarımamülün “A” projesine bağlı ihtiyacı (1x15)+(1x8)=23 çıkıyor.

  • Master Data’dan aldığımız bilgiye göre bu yarımamülün 5’in katları halinde üretilmesi gerekiyor. Bu yüzden 23’ü 25’e yuvarlıyoruz. Kullanılmayan 2 tanesi bir sonraki periyodun ihtiyacından düşülecektir.


Böylece ilk hafta için hesaplarımızı yaptık. Bunları devam ettirip planlama dönemi sonuna kadar “SFG_1” ihtiyaçlarımızı çıkartabiliriz.


“SFG_2” için geçerli ihtiyaçları ise “SFG_1”den hesaplayacağız. Aşağıda bu hesabın sonucunu görebilirsiniz.



Bu ihtiyacı Material Req tablosunda görüyoruz. Ürünümüz, üst bileşeninden aldığı ihtiyaçları reçetesiyle eşleştirip bize ham haliyle ne kadar miktar gereksinim olduğunu gösteriyor. Reçetede, “SFG_1” yarımamülü, “SFG_2”’den 2 tane istediği için, onun ihtiyaçlarını 2’yle çarpıyoruz.


Fakat, bu tablo bizim için yeterli değil. Yukarıda veri setlerine bakınca gördüğümüz gibi, elimizde “SFG_2”’den 90 adet stok var. Ayrıca, açık dört tane siparişi var ve yarımamül için verilmiş stok hedefimiz de bulunuyor. Bunları gözeterek, “SFG_2”nin net ihtiyaç hesabını yapmalıyız. Aşağıda sonuçlarını görebilirsiniz.



Arkhon, ürünün stoğunu ve açık siparişlerini, ham ihtiyaçlarla karşılaştırdı. Ayrıca güvenlik stoğu miktarını da işine katarak, net ihtiyaçlarını hesapladı. Bunu ilk 5 haftaya bakarak görebilirsiniz.

  • Ham ihtiyaç toplamı 220.

  • Açık siparişler toplamı 155.

  • Eldeki stok 90.

  • Yukarıdaki tabloda ilk 5 hafta için net ihtiyaç ise 180 olarak hesaplanmış. Net ihtiyaç, ham ihtiyaca, güvenlik stoğu miktarını ekleyip, eldeki stoğu düşerek bulunabilir. Yani, 220+50-90=180.

  • Bunun ilk dört haftası siparişlerden gelir, toplamı 155’dir. Kalan 25 taneyi de Arkhon 5. Haftaya ihtiyaç olarak koymuş.


Bu miktarlara göre, Arkhon malzeme ihtiyaçlarını da hesaplayacaktır. Reçetesine bakarsak, bu yarı mamüle bağlı “Mat_Code_2” kodlu bir malzememiz var. Fason üreticiye bu malzemeyi biz tedarik ettiğimiz için, planını da biz yapıyoruz. Aşağı bu malzeme için çıkan ihtiyaç planını görebilirsiniz.



Her bir “SFG_2” üretimi için, 12 tane “Mat_Code_2” kodlu malzeme talep ediliyor. Arkhon, “SFG_2” ihtiyaç planını buna göre malzemeye aktarıyor.


Böylece, tepedeki üründen fabrika içinde ve dışında üretilen yarı mamüllere geçip, bunların stok ve tedarik parametrelerini gözeterek bir plan çıkarttık. Daha sonra bunu da yarı mamüllerin malzemelerine yansıttık. Şirketin bünyesinde bundan çok daha fazla katman olabilir. Arkhon, her bir katmanı analiz edip, verilen kurallar çerçevesinde bütün ihtiyaçları hesaplayabilir.


© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page