top of page

MP-24 MRP Örneği

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Feb 1, 2024
  • 2 min read

Bu eğitimde örnek bir MRP çalışması yapacağız. Bunun için bir önceki eğitimde kullandığımız veri setinde yer alan malzeme grubundan bir tanesini seçeceğiz ve MRP sürecini üstünde test edeceğiz.


Veri Girişi

Seçtiğimiz malzemenin reçetesini aşağıda görebilirsiniz. (BOM Tablosu)



Seçtiğimiz “Mat_Code_4” kodlu malzeme iki üründe kullanılıyor. “Prod_Code_10” kodlu ürün bu malzemeyi “A” projesi için, diğeri “B” projesi için tüketiyor.


Bu iki ürün için planlama dönemi ihtiyaçlarını aşağıda görebilirsiniz.



Ürün ihtiyaçlarını 2 ayrı satırda görüyoruz. Product_Type alanında “PROD_FOR_SO” yazanlar satış siparişleri için yapılan üretimleri gösteriyor. “PROD_FOR_FRCST” yazanlar ise talep tahmine bağlı yapılan üretimleri gösteriyor. Bu ayrımı daha sonra malzeme ihtiyaçlarını hesaplarken kullanacağız. Ayrıca, ürünlerin başında yer alan proje bilgilerine de dikkat edelim. Buraya yazılan projenin reçete (yani BOM tablosunda) yazanla birebir aynı olması gerekir.


Bunların üstüne üç tablodan daha veri girebiliriz. Detayları ilgili eğitimde mevcuttur;

  1. BOM Adjustment (BOM Ayarlama): Eğer malzeme üretimde reçetede verilene göre daha fazla tüketiliyorsa bu tabloda belirtebiliriz.

  2. Procurement Share (Tedarik Paylaşımı): Eğer malzeme birden fazla tedarikçiden alınıyorsa bu tabloda ayrımı gösterebiliriz.

  3. Sales Order (Satış Siparişi): Her ne kadar üretim şirketi de olsa, malzemenin direk satışı yapılabilir. Aldığımız siparişleri bu tabloda gösterebiliriz.


Bu tablolardan gelecek bilgi MRP’ye dahil olabilir, fakat biz bu aşamada kullanmayacağız.


MRP Çalıştırma

Arkhon, MRP’yi çalıştırıp yukarıdaki veriler ışığında malzeme ihtiyaçlarını hesaplar. Aşağıda sonuçlarını görebilirsiniz.



Product_Type alanı “MAT_REQ_SO” olanlar, ihtiyaçlarını Product Req tablosunda aynı alanı “PROD_REQ_SO” olanlardan almıştır. Gelin beraber ilk haftanın ihtiyaçlarını bu çerçevede hesaplayalım.

  • Projesi “A” olan ürünümüz “Prod_Code_10” ve 1. Hafta ihtiyacı 9.

  • BOM tablosuna göre bu ürün “Mat_Code_4” kodlu malzememizden 22 adet istiyor.

  • Haliyle, malzememizin “A” projesine bağlı “MAT_REQ_SO” ihtiyacı 9x22=198 çıkıyor.

  • Projesi “B” olan ürünümüz “Prod_Code_11” ve 1. Hafta ihtiyacı 9.

  • BOM tablosuna göre bu ürün “Mat_Code_4” kodlu malzememizden 13 adet istiyor.

  • Haliyle, malzememizin “B” projesine bağlı “MAT_REQ_SO” ihtiyacı 9x13=117 çıkıyor.


Böylece ilk hafta için hesaplarımızı yaptık. Bunları devam ettirip planlama dönemi sonuna kadar satış siparişine bağlı malzeme ihtiyaçlarımızı çıkartabiliriz.


 Aynı şekilde talep tahminlerine bağlı malzeme ihtiyaçlarını çıkartmak, yani Product_Type alanı “MAT_REQ_FRCST” için hesaplarımızı yapabiliriz. Bunun için Product Req tablosunda, Product_Type alanı “PROD_FOR_FRCST” olan satırlar ele alınır.


Her iki hesap da tamamlandıktan sonra Arkhon bunları “MAT_REQ_ALL” satırında birleştirir. Böylece hem satış siparişi, hem talep tahmine bağlı ihtiyaçları birleştirip uzun dönem için malzeme planlarımızı hazırlayabiliriz.


© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page