top of page

MP-18 Lojistik Parametreleri

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Jan 31, 2024
  • 2 min read

Depo doluluğu, malzeme veya tedarik planlanması yapan iş birimlerinin önemli bir kriteri ve sonucudur. Planlama aşamasında dikkate alınmazsa, eldeki mal yükünün depo kapasitesini aşma olasılığı vardır. Diğer taraftan, eğer haddinden büyük bir depo alanı ile çalışılıyorsa şirkete maliyeti yüksek olacaktır. Depo doluluğunu bir kriter haline getirmek, orta vadede fiziksel mal akışındaki pürüz ve krizleri ortadan kaldıracaktır. Ayrıca, büyüyen iş hacminin lojistik alanına getirdiği ihtiyaçlar da öngörülecek ve zamanında önlem alınabilecektir. Bu yüzden, yapılan planların depolara olan etkisi göz önünde bulundurulmalıdır.


Bu eğitimde, Arkhon’a ürünlerin depoları etkileyen lojistik parametrelerini nasıl gireceğimizi göreceğiz.


Veri Girişi

Arkhon’da malzeme planlama profilimizi yarattıktan sonra “Arkhon Mat Data” ribbonundan “Logistics Params” grubundan “Format” tuşuna basıp lojistik parametreleri gireceğimiz sayfayı açabiliriz. Aşağıda, bu şekilde açılmış ve doldurulmuş bir örneğini görebilirsiniz.



Bilgi gireceğimiz kolonların açıklamalarını aşağıda görebilirsiniz. Sürecin düzgün çalışması için veri girişi zorunlu olan kolonlar yeşille işaretlenmiştir.

  1. Product_Code: Planlaması yapılan ürünün kodu girilir. Master Data’da yer alanla birebir aynı olmalıdır.

  2. Product_Description: Planlaması yapılan ürünün açıklaması girilir.

  3. Product_SubGroup: Ürünün bağlı olduğu bir alt grup varsa bu girilebilir. Alt grup bazında çıkartılan Working Capital veya Payment Report gibi raporlarda kullanılır.

  4. Supplier: Ürünün tedarikçisi yazılır.

  5. Pallet Type: Ürünün standart paketleme formatına verilen isim girilmelidir. Bu örnekte ilk iki ürün için paketleme tipi “Euro Pallet1” olarak tanımlanmış. Diğerleri için “Euro Pallet” olarak görülüyor. Depo doluluğu raporunda bu palet tiplerine göre ayrı ayrı raporlamanın yapılabilmesi için böyle bir açıklama gerekecektir.

  6. Pallet_Qty: Ürünün her bir palete giren miktarı yazılır. Varsayılanı 0’dır. Eğer veri girilmezse depo doluluk hesabı yapılmaz.

  7. Pallet_Volume: Ürünün palet başına hacmi girilir. Bazı depolama ortamlarında palet adedinden çok kapladığı hacim önemlidir. Raporlamalarda buraya girilen değere göre toplam hacim hesabı yapılabilir.

  8. Convert_To: Benzer palet tipilerini bir arada raporlamak istendiğinde kullanılır. Örneğin yukarıdaki veri setinde “Pallet_Type” kolonunda “Euro Pallet1” ve “Euro Pallet2” yazan ürünler için ortak palet tipi “Euro Pallet” olarak seçilmiş.

  9. Converter: Bir önceki maddede yer alan benzer palet tiplerinin ortak tipe dönüşüm oranıdır.


Master Data’da yer alan her bir ürün-müşteri ikilisi için buraya ayrı ayrı bilgi girilmesi gerekir; çünkü müşterilerin farklı paketleme yapıları olabilir. Buna bağlı olarak palet ve hacim miktarları değişecektir. Eğer, toplam depo hacmi hesaplanmayacak, sadece palet adedi raporlanacaksa “Pallet_Qty” kolonuna kadar bilgi girilmesi yeterlidir. Devamında gelenler ancak deponun toplam hacmi gibi, tek bir birim üzerinden raporlama sağlar. Özellikle çok fazla palet tipi ve yüksekliği olan yerlerde gerekli olacaktır.


© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page