MP-17 Tedarik Maliyeti
- Utkan Ekinci
- Jan 31, 2024
- 2 min read
Malzeme planlama süreci şirketin finansal sonuçlarını önemli ölçüde etkiler. Nakit akışı bunların arasında birinci önceliktir. Kısa ve orta vadede, hangi tedarikçiye ne zaman ne kadar ödeme yapılması gerektiği bilinmelidir. Aksi takdirde, mal blokesi veya tedarik gecikmesi yaşanabilir. Diğer girdilerle beraber netleştirilen nakit akışı planı ile ne zaman finansman ihtiyacı olacağı ortaya çıkacaktır. Ayrıca, envanter kontrolleri de yapılabilecektir. Bütün bu finansal raporlamanın yapılabilmesi için tedarik edilen ürünlerin fiyatları ve ticari parametrelerinin netleştirilmesi gerekir.
Bu eğitimde, Arkhon’a satınalma fiyatları ve ticari parametreleri nasıl gireceğimizi göreceğiz.
Veri Girişi
Arkhon’da malzeme planlama profilimizi yarattıktan sonra “Arkhon Mat Data” ribbonundan “Supply Costing” grubundan “Format” tuşuna basıp satınalma fiyat ve ticari parametreleri gireceğimiz sayfayı açabiliriz. Aşağıda, bu şekilde açılmış ve doldurulmuş bir örneğini görebilirsiniz.

Bilgi gireceğimiz kolonların açıklamalarını aşağıda görebilirsiniz. Sürecin düzgün çalışması için veri girişi zorunlu olan kolonlar yeşille işaretlenmiştir.
Product_Code: Planlaması yapılan ürünün kodu girilir. Master Data’da yer alanla birebir aynı olmalıdır.
Product_Description: Planlaması yapılan ürünün açıklaması girilir.
Product_SubGroup: Ürünün bağlı olduğu bir alt grup varsa bu girilebilir. Alt grup bazında çıkartılan Working Capital veya Payment Report gibi raporlarda kullanılır.
Supplier: Ürünün tedarikçisi yazılır.
UoM: Ürünün birim tipidir. Sistemin çalışmasını etkilemez, bilgi amaçlı yazılır.
Inco_Term: Tedarikçiyle anlaşılmış lojistik ticari şartı girilir. Sistemin çalışmasını etkilemez, bilgi amaçlı yazılır.
Currency: Tedarikçiyle anlaşılmış para birimi yazılır. Sistemin çalışmasını etkilemez, bilgi amaçlı yazılır.
Pay_Term_1: Tedarikçiyle anlaşılmış vade girilir. Vade, planlama periyodu biriminde olmalıdır. Örneğin planlama periyodu “W” girildiyse, buraya vadenin kaç hafta olduğu yazılmalıdır. Varsayılan değeri 0’dır.
Pay_Ratio_1: Eğer tedarikçiyle birden fazla vade tipinde anlaşılmışsa, buraya ilk kısmın ne kadar olacağı girilir. Örneğin, anlaşma yarısı peşin, yarısı 2 ay sonra ödeme ise, “Pay_Term_1” değeri 0, “Pay_Ratio_1” değeri ise %50 olmalıdır. Eğer, parçalı bir vade anlaşması yoksa buraya %100 girilmelidir. Varsayılan değeri 0’dır.
Pay_Term_2: Eğer tedarikçiyle birden fazla vade tipinde anlaşılmışsa, buraya ikinci kısmın vadesinin ne kadar olacağı girilir. Örneğin, anlaşma yarısı peşin, yarısı 2 ay sonra ödeme ise ve planlama periyodu “M” seçildiyse, bu alana 2 girilir. Böyle bir durum yoksa veri girilmeyebilir, varsayılan değeri 0’dır.
Pay_Ratio_2: Eğer tedarikçiyle birden fazla vade tipinde anlaşılmışsa, buraya ikinci kısmın ödemenin ne kadarını kapsayacağı girilir. Örneğin, anlaşma yarısı peşin, yarısı 3 ay sonra ödeme ise, “Pay_Term_2” değeri 3, “Pay_Ratio_2” değeri ise %50 olmalıdır. Eğer, parçalı bir vade anlaşması yoksa buraya 0 girilmelidir.
Product_Price: Ürünün tedarikçiden alım fiyatıdır. Bu fiyat, inco-term’e uygun olmalıdır. Örneğin, inco-term “Ex-works” ise bu alana yazılacak fiyat, tedarikçinin fabrikasından çıkış fiyatı olmalıdır. Ödeme raporunda buraya yazılan değer kullanılır.
Landed_Cost: Ürünün fabrikamıza varış (birim) fiyatıdır. Bütün lojistik, vergi ve müşavirlik masraflarını içeren maliyettir. Envanter maliyet raporlarında buraya yazılan değer kullanılır.
Buradan itibaren yer alan alanlar, maliyetin daha teknik kırılımını yapabilmek ve bununla ilgili bilgi saklamak için ayrılmıştır. Bunlara veri girişi sistemi etkilemez. Hepsi birim adet alımı içindir.
Freight_Insur_Rate: Tedarikçiden gümrüğe kadar geçen bütün yol masraflarını toplamıdır.
Port_Charge_Rate: Liman veya antrepo masraflarıdır.
Custom_Broke_Rate: Gümrük komisyon masrafıdır.
Local_Trans_Rate: Bütün lokal yol masraflarının toplamıdır.
WH_Rent_Rate: Kiralık depo masraflarının toplamıdır.
Custom_Charge_Rate: Gümrük vergilerinin toplamıdır.
Eğer malzemenin birden fazla tedarikçisi varsa ve bunlar Master Data’da ayrı ayrı belirtilmişse, her biri için burada ayrı birer satırda gereken bilgiler girilmelidir.