top of page

MP-15 Satış Siparişi

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Sep 13, 2023
  • 3 min read

Updated: Feb 16, 2024

Malzeme planlama, ticaretle uğraşan firmalar için de kullanılabilir. Bu firmalarda üretim olmadığı için, satılan ürünün ihtiyaçları sisteme direk girilir. Kısa vadeli ihtiyaçlar satış siparişlerinden, uzun dönem ise talep tahmininden oluşabilir. Bunların satış planlama sürecinde düzgün bir şekilde harmanlanması gerekir. Çıktılarıyla ticari firmanın tedarik planlaması rahatlıkla yapılacaktır.


Bu eğitimde, Arkhon’a satış siparişlerini nasıl gireceğimizi göreceğiz.


Veri Girişi

Arkhon’da malzeme planlama profilimizi yarattıktan sonra “Arkhon Mat Data” ribbonundan “Sales Order” grubundan “Format SO” tuşuna basıp satış siparişlerini gireceğimiz sayfayı açabiliriz. Aşağıda, bu şekilde açılmış ve doldurulmuş bir örneği görebilirsiniz.



Bilgi gireceğimiz kolonların açıklamalarını aşağıda görebilirsiniz. Sürecin düzgün çalışması için veri girişi zorunlu olan kolonlar yeşille işaretlenmiştir.

  1. Project: Ürünün bağlı olduğu bir proje grubu olabilir. Planlama süreci sonrası proje bazında analizler yapabilmek için bu alanın doldurulması gerekir. Eğer, proje bağlantısı yoksa boş geçilebilir.

  2. Product_Code: Satış siparişi açılan ürünün kodu girilir.

  3. Product_Description: Satış siparişi açılan ürünün açıklaması girilir.

  4. Customer: Satış siparişini açan müşterinin sistemdeki kodu girilir. Arkhon, ihtiyaç planını hazırlarken müşteri bilgisini dikkate almaz, sadece bilgi amaçlı girilir.

  5. Customer_Order_No: Müşteri için açılan siparişin ERP veya kullanılan maliyet sistemindeki sipariş numarısıdır. Bilgi amaçlı girilir.

  6. Cust_Order_Line: Müşteri için açılan siparişin ERP veya kullanılan maliyet sistemindeki siparişteki satır numarasıdır. Bir satış siparişinde aynı ürün birden fazla satırda, farklı miktar ve/veya tarihlere istenebilir. Bu yüzden satış siparişi tek başına tekilliği sağlamaz, yanında satır numarası gerekecektir. Bilgi amaçlı girilir.

  7. Order_Date: Siparişin sisteme girildiği tarih yazılır. Bilgi amaçlı girilir.

  8. SO_Price: Satış siparişine özel bir fiyatlandırma yapıldıysa bu alana girilir. Eğer girildiyse, ciro raporunda siparişin etkisi bu fiyat üzerinden gösterilir, standart fiyat kullanılmaz.

  9. UoM: Ürünün temel birimi girilir. Planlama süreçlerinde bir etkisi yoktur, bilgi amaçlı girilir.

  10. Order_Original: Siparişe girilmiş ilk miktar. Zaman içinde siparişin miktarı revize edilebileceği için ilk miktar bu kolonda kayıt altına alınacaktır. Arkhon’u etkilemez, bilgi amaçlı girilmelidir.

  11. Order_Remaining: Siparişin revize miktarı. Sipariş, ilk açıldığında “Order_Original” kolonuna yazılan miktarla aynı olmalıdır. Zaman içinde, müşteri veya planlamacı kaynaklı, sipariş revize edilirse bu kolonda miktar güncellenir.

  12. Due_Date: Siparişin güncel yükleme tarihi girilir. Zaman içinde, miktar revizyonunda olduğu gibi güncellenebilir. Değer girilmezse, Arkhon plan periyodunun ilk gününü girer.

  13. DuePeriod: “Due_Date” kolonuna girilen tarihin, periyodunu gösterir. Kullanıcının veri girmesine gerek yoktur, “Control SO” tuşuna basılınca Arkhon kendisi hesaplar. Seçilen periyot tipi önemlidir. Örneğin planlama periyodu “M” seçildiyse ve siparişin istenen tarihi 15/08/2023 ise, bu tarihin ayı; yani 8 görünür.

  14. DueYear: “Due_Date” kolonuna girilen tarihin yılını gösterir. Kullanıcının veri girmesine gerek yoktur, “Control SO” tuşuna basılınca Arkhon kendisi hesaplar.

  15. Status: Satınalma siparişinin güncel statüsü girilir. Alabileceği değerler aşağıda görülebilir.

    1. “***”: Varsayılan değeridir. Arkhon, veri girilmez bunu varsayar.

    2. “OK”: Müşteriden gelen sipariş aktif durumdadır.

    3. “SO-HOLD”: Askıya alınan siparişler için kullanılır. Bu statüye sahip siparişler planlama sürecinde dikkate alınmaz.

    4. “LOADED”: Yüklenen siparişler için kullanılır. Bu siparişin daha ödemesi yapılmamıştır. Bu statüye sahip siparişler, ödeme raporunda önemli bir yer tutar.

    5. “LOADED-PAID”: Sipariş yüklenmiş ve ödemesi yapılmıştır. Sistemde, geçmiş dönem satış miktar ve maliyetlerinin raporlanması için kullanılır.

  16. ReadyPeriod: Arkhon, siparişin yüklemeye ne zaman hazır olacağını belirler. Bu tarihin periyodu bu alanda gösterilir. Bu konu Malzeme Planlama alanında daha detaylı işlenecektir.

  17. ReadyYear: “ReadyPeriod” alanına benzer şekilde sistemin belirlediği, siparişin yüklemeye hazır olduğu tarihin yılı gösterilir. Bu bilgiyi Arkhon sağlar, kullanıcı elle girmez. Bu konu Malzeme Planlama alanında daha detaylı işlenecektir.

  18. Dispatch_Date: Satış siparişinin gerçekleşen yükleme tarihi girilir. Ciro raporunda ödemenin doğru gözükmesi için bu tarihin girilmesi gerekir.

  19. Comments: Kullanıcının siparişler hakkında çeşitli bilgi girip saklaması için kullanılır. Sisteme bir etkisi yoktur. Devamında gelen kolonlar için de aynı durum söz konusudur.


Satış siparişlerinin eksiksiz doldurulması tedarik planının doğru yapılması için çok önemlidir. Statü, miktar veya tarihle ilgili yapılan hatalar, süreci etkileyip kullanıcıyı yanlış yönlendirebilir.



© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page