top of page

DP-3 Arkhon Frcst Data

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Mar 4, 2024
  • 3 min read

Planlama sisteminin kalitesini iki şey gösterir; veriyi iyi bir şekilde yapılandırması ve en iyi ve güvenilir planı yapabilmesi. Planlama sistemi kullanıcının, eldeki dağınık veri setini nasıl gruplayıp kontrol edeceğini tanımlar.  Daha sonra bu yapılandırılmış veriyle en iyi ve güvenilir çözüme ulaşmasını sağlar. Bu koşulların gerçekleşmesi için kullanıcının programın genel yaklaşımını iyi bilmesi gerekir.


Bu eğitimde Arkhon’a veri girişlerini nasıl yaptığımızı ve bunları nasıl kontrol edebileceğimizi göreceğiz.


Temel Planlama Parametreleri

Arkhon’a giriş yaptıktan sonra “Arkhon Frcst Data” ribbonuna geçince aşağıdaki gibi bir görüntü ile karşılaşıyoruz. Bir çok veri tipi ayrı ayrı gruplanmış ve kendilerine ait tuşlarla işlem yapılması sağlanmış. Burada amaç, planlama sürecini etkileyecek verilerin sınıflandırılıp düzgün bir şekilde girilmesi ve kontrol edilebilmesidir.


İlk karar verilmesi gereken yer, en solda yer alan planlama periyotları ve para birimidir.



  • “Actual Period” adlı bu karar kutusunda varsayılan değer 24’dür. Bu değer talep tahmini yapılırken gerçekleşen satışların ne kadarlık bir kısmının baz alınacağını gösterir. Örneğin, planlama periyodu başlangıcını 2024’ün 1. Ayı olarak kabul edelim. Bu durumda, geçmiş 24 ayın yani 2022’nin başından 2023’ün sonuna kadar satış dönemi, talep tahmininde baz alınacaktır. Daha kısa bir süreyi baz almak istersek bu kontrol kutusundan değişiklik yapılabilir.

  • “Forcst Period” adlı karar kutusunda ne kadarlı bir dönem için talep tahmini yapılacağı belirlenir. Örneğin, buradaki değer 12 ise ve yukarıdaki örnekteki gibi 2024’ün başındaysak, yılın sonuna kadar talep tahmini yapılacak demektir.

  • “Currency” adlı karar kutusunda ise hazırladığımız planlara bağlı olarak hangi para birimiyle raporların hazırlanacağını belirliyoruz. Varsayılan değeri Euro olan bu kriterde farklı para birimleri seçilebilir.

  • “Project Avg Per” adlı karar kutusuyla projelere bağlı tahminlerde, aynı “Actual Period”daki gibi geçmiş dönemin ne kadarını baz alacağımızı belirleriz.

  • “Product Avg Per” adlı karar kutusunda ise yine projeler bağlı tahminlerde, ürün bazında geçmiş dönemin ne kadarını hesaba katacağımızı belirleriz. Bu son iki karar kutusu, proje bazlı talep tahminlerini işlediğimiz eğitim bölümünde daha detaylı ele alınacaktır.


Önemli olan bu beş karar kutusunun da planlama sürecine başlamadan seçilmiş olmasıdır. Hiçbir seçim yapılmazsa, varsayılanları doğru kabul edilir.


Veri Girişi

Artık sisteme veri girişlerimizi yapmaya başlayabiliriz. Elimizdeki verinin sisteme düzgün ve anlaşılabilir şekilde girilebilmesi için Arkhon bunları belli kategorilere böler ve format kontrolü sağlar.


Örnek bir çalışmayı Master Data adlı grup üstünde yapalım. Aşağıdaki ekranda görüleceği gibi “Master Data” adlı ribbon grubundaki “Format” tuşuna basalım.



Bu tuşa basmamızla beraber, Arkhon boş bir sayfa açar ve adını Master Data koyar. Daha sonra bu sayfaya veri girişini kolaylaştırmak için her bir kolonu formatlar. Biz bu sayfada bir ürünün kodunu ve açıklamasını B ve C kolonlarına girelim. Ardından “Control” tuşuna basalım.



Bunun sonuncunda Arkhon bize eksik bilgilerle ilgili uyarı verir ve nerede eksik olduğunu kırmızıyla işaretleyerek gösterir. Ayrıca bunlarla ilgili varsayılan bir değer varsa yansıtır.



Bu varsayılan bilgiler minimumda sistemin işleyişini sağlar. Arkhon’un önerdiği verileri inceleyip revize edebilir ve arkasından tekrar “Control” tuşuna basabilirsiniz. Eğer bir hatayla karşılaşmazsa veri girişini onaylar.


Onun önerilerini hiç değiştirmeden bir kez daha “Control” tuşuna basarsak da aynı sonuçla karşılaşırız; fakat tekrar uyarmalıyız; planların düzgün çalışması için bu verilerin mutlaka kontrol edilmesi ve gerçek hayatla eşleşmesi gerekir. Veri tipi ve içerikte bir problem yoksa, aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşırız.



Arkhon’un bünyesinde zaman serisi şeklinde de veri girişleri bulunur. Örneğin, talep planlama için gerçekleşen satış değerlerinin girildiği aşağıdaki ekran gibi. Bu sayfaya “Actual Sales” adlı ribbon grubundaki “Format Actual Sales” tuşuna basarak ulaşırız.


Yine bu örnekte biz bir ürün kodunu ve tanımını dosyaya girdiğimizi varsayalım. Veri girişi sonrası “Control Actual Sales” tuşuna bastığımızda Arkhon eksik ve yanlış verileri işaretleyip bize gösterir.



Bunları düzelttiğimiz örneğimiz aşağıda yer alıyor. Ürünle ilgili bütün veri girişini eksiksiz yapmışız. Ürün ihtiyaçları sayısal, kendisiyle ilgili veriler yazı formatında girilmiş. Fakat, hala hata yapabiliriz. Örneğin, hatayla planlama zaman çizelgesini gösteren ilk iki satırın bir kısmını silmişiz.



“Control Forecast” tuşuna bastığımızda Arkhon bu durumu tespit eder ve hataları düzeltir.



Bu ve benzeri bir çok kontrolü, Arkhon veri girişi esnasında sağlar. Böylece planlama sürecindeki hatalar minimum seviyeye çekilmiş olur.


Her bir veri girişi sayfasına Excel’in izin verdiği kadar satır bilgi girebilirsiniz. Sistemin her bir veri grubunda kontrolleri farklıdır ve kendine öncelikle Product_Code kolonunu baz alır. Eğer bu kolonu boş bırakırsanız kontrollerini yapmayacaktır. Daha detaylı bilgi, her bir veri grubu için diğer eğitim dökümanlarında bulunabilir.


© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page