top of page

DP-20 Proje Bazında Talep Tahmini-1

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Mar 5, 2024
  • 2 min read

Bir çok şirket ürün satışlarını yönettiği projelere bağlar. Bu projelerin miktarları genellikle müşterilerden gelir. Örneğin, otomotiv yan sanayi için ana sanayinin araç tipleri birer projedir. Ana sanayinin verdiği üretim planlarını proje hedefi olarak alıp, buna bağlı kendi ürünlerinin talep tahminlerini hazırlar. Tabi, bu bağlantı yapılırken, aynı projenin gerçekleşmeleri ile ürünlerin satış miktarları arasındaki ilişki de çözümlenmelidir. Arkhon, bu süreci kolayca yönetir.


Bu eğitimde Arkhon’un proje bazlı talep planlama sürecini nasıl yürüttüğüne bakacağız.


Veri Girişi

Arkhon, talep planını hazırlamak için aşağıdaki tablolardan veri setine ihtiyaç duyar. Bunlardan herhangi birisinde eksik varsa, süreç çalışmaz. Bu tablolara nasıl veri girileceğini ilgili eğitim dökümanlarından bakabilirsiniz.

  1. Master Data (Ana Veri)

    1. Ürün ve proje ikilisi

  2. Actual Sales (Gerçekleşen Satışları)

    1. Ürün ve proje bazında gerçekleşmiş satışların listesi

  3. Project Actuals (Proje Gerçekleşmeleri)

    1. Projelerin geçmiş dönem gerçekleşme adetleri

  4. Project Plans (Proje Planların)

    1. Projelerin yeni dönem için planlanan adetleri


Talep Planlama

Arkhon’da talep planlama profilimizi yarattıktan sonra “Arkhon Frcst Optima” ribbonunda “Optimize Forecast” grubunda “Forecast Run” tuşuna basıp bir talep planı hazırlayabiliriz. Aşağıda, bu şekilde hazırlanmış bir örneği görebilirsiniz.



Biz bu bölümde gerçekleşen satışları baz alarak bir talep tahmin planı hazırlayacağımız için “Use Project Rates” onay kutusunu işaretledik.


Talep planının başlıklarının açıklamalarını aşağıda görebilirsiniz;

  1. Data_Type: Tablonun ne tip veri içerdiğini gösterir. Benzer formata sahip parametreler tablosundan ayrılması için burada veri tipi “FORECAST” olarak geçer.

  2. Product_Type: Talep tahminin ne bazında yapıldığını gösterir. Bu örnekte tahmin ürün bazında yapıldığı için “PRODUCT” yazar.

  3. Project: Ürünün bağlı bulunduğu projeyi gösterir.

  4. Product_Code: Talep tahmini yapılan ürünün kodunu gösterir.

  5. Product_Description: Ürünün açıklamasını gösterir.

  6. UoM: Ürünün temel birimi gösterilir.

  7. Product_SubGroup: Ürünün bağlı olduğu altgrup gösterilir.

  8. Customer: Ürünün müşterisi gösterilir.

  9. Forecast_Model: Talep tahmin sürecinde ürüne uygulanan modeli gösterir. Burada proje bazlı tahmin yapıldığı için “SIMPLE AVG” yazar.

  10. SSQ: Talep tahmini modelinden ortaya çıkacak sapmaları karşılayacak güvenlik stoğu miktarını gösterir. Proje bazlı tahminde güvenlik stoğu hesaplanmaz.

  11. Data: Buradan itibaren seçilmiş planlama dönemi boyunca talep tahmin değerleri gösterilir. Bizim buradaki örneğimizde başlangıç dönemi 2024’ün 1. Ayı seçilmiş ve 12 aylık dönem için tahmin istenmiş.


Gelecek bölümde talep tahminine baz olan veriler üzerinden geçiyoruz.




© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page