top of page

DP-14 Gerçekleşen Satış Tablosu Hazırlama

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Mar 5, 2024
  • 2 min read

Gerçekleşen satışların detaylı olarak listelendiği veri setinin, her bir periyot bazında toplam satış miktarlarını gösteren bir tabloya çevrilmesi gerekir. Bu çevrim sayesinde hem ürünün geçmiş satış dönemindeki eğilimleri daha rahat analiz edilir, hem de verideki sapmalar tespit edilip temizlenebilir.


Gerçekleşen satışlar, şirketin ERP’sinde kayıtlı olabilir. Bunları yukarıda açıkladığımız ve aşağıda örnekleri görünen bir tablo haline getirmek kolay bir işlem olmayacaktır. Arkhon, bu çevrimi sizin için yapabilir.


Bu eğitimde, Arkhon’da gerçekleşen satışları nasıl bir tablo halinde getireceğimizi göreceğiz.


Veri Girişi

Arkhon, satış planını hazırlamak için şu tablolardan veri setine ihtiyaç duyar. Bunlardan herhangi birisinde eksik varsa, süreç çalışmaz. Bu tablolara nasıl veri girileceğini ilgili eğitim dökümanlarından bakabilirsiniz.

  1. Master Data (Ana Veri)

    1. Ürün,müşteri ve varsa bağlı olduğu proje bilgisi

  2. Sales Order (Satış Siparişi)

    1. Ürüne müşterilerin açtığı satış siparişleri


Gerçekleşen Satış Tablosu Hazırlama

Arkhon’da talep tahmin planlama profilimizi yarattıktan sonra “Arkhon Frcst Data” ribbonundan “Actual Sales” grubundan “Generate Sales List” tuşuna basıp gerçekleşen satış tablosunu hazırlayabilirsiniz. Aşağıda, bu şekilde hazırlanmış bir örneğini görebilirsiniz.



Ortaya çıkan tablo, daha önceki eğitimlerde anlatılan “Actual Sales” tablosuyla aynı formata sahiptir. Burada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır;

  1. Tablo, ana veride yer alan ürün-müşteri ve proje bilgisine göre hazırlanır. Satış sipariş listesinde yer alıp, ana veriye yazılmayan ürünler için hesap yapılmaz.

  2. Aynı periyot ve yıl için, aynı ürün-müşteri ve projeye birden fazla satış yapılmışsa, Arkhon bunları üst üste toplar. Bu yüzden satış listesinde yanlışlık yapılan tekrarlara dikkat edilmesi gerekir.

  3. “Arkhon Frcst Data” ribbonu “Parameters” grubunda yer alan “Actual Period” adlı seçim kutusunda yapılan tercih, tablonun ne kadarlık bir dönemi kapsayacağını belirler. Örneğin, bu tablo için, geçmiş 24 ayın için tablo hazırlanması istenmiş. Talep tahmin planlama dönemi başlangıcını 2024’ün 1. Ayı alırsak; bu tablo 2023 ve 2022 satışlarından, toplam 24 aylık dönem için hazırlanır. Daha geçmişte yer alan satış sipariş bilgisi dikkate alınmaz.

  4. Bu metod, Sales Order tablosunda, satış sipariş değerleri için “Order_Original” kolonundaki bilgileri alır. Süreç başlamadan, tablodaki bilginin kontrol edilmesinde fayda vardır.


© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page