top of page

DP-13 Düzeltilmiş Satışlar

  • Writer: Utkan Ekinci
    Utkan Ekinci
  • Mar 5, 2024
  • 2 min read

Talep tahmin planlamasında gerçekleşen satışların farklı bir versiyonu olan düzeltilmiş satışlar da kullanılabilir. Bu versiyonda, veri seti içinde “outlier” dediğimiz, aykırı uç değerler temizlenir. Bunların yerine tercihe göre satış verisinin ortalaması veya limitleri konulabilir. Bu şekilde hazırlanan bir veri setiyle, aykırı değerleri yaratan beklenmedik olayların etkisi kaldırılmış olur. Bu düzeltilmiş veriye bağlı çıktılar gelecek dönem için daha pürüzsüz sonuçlar verecektir.


Arkhon, gerçekleşen satışlardan aykırı değerleri ayıklayıp, düzeltilmiş satışlar tablosunu kolayca hazırlar. Bunun nasıl yapıldığı eğitimin serisinin devamında görülecektir. Burada, Arkhon dışında bir kaynakta hazırlanmış veriyi tabloya giriş veya sistemin hazırladığı üzerinde değişikliklerin nasıl yapılacağı görülecektir.


Bu eğitimde, Arkhon’a düzeltilmiş satışları nasıl bir tablo halinde gireceğimizi göreceğiz.


Veri Girişi

Arkhon’da üretim planlama profilimizi yarattıktan sonra “Arkhon Frcst Optima” ribbonundan “Outlier Correction” grubundan “Format Corr Sales” tuşuna basıp düzeltilmiş satışları gireceğimiz sayfayı açabiliriz. Aşağıda, bu şekilde açılmış ve doldurulmuş bir örneğini görebilirsiniz.



Bilgi gireceğimiz kolonların açıklamalarını aşağıda görebilirsiniz. Sürecin düzgün çalışması için veri girişi zorunlu olan kolonlar yeşille işaretlenmiştir.

  1. Product_Type: Veri setinin tipini tanımlar. “CORR_SALES” şeklinde tek bir değer alabilir. Eğer, bu değer ilgili kolondaki combobox’dan seçilmeyip boş bırakılırsa, kendisi otomatik doldurur. Boş bırakılmış haliyle veri dikkate alınmaz.

  2. Project: Ürünün bağlı olduğu bir proje grubu olabilir. Talep tahmin süreci proje bazlı çalıştırılacaksa mutlaka doldurulmalıdır.

  3. Product_Code: İhtiyaç çeken ürünün kodu girilir.

  4. Product_Description: İhtiyaç çeken ürünün açıklaması girilir.

  5. Product_UoM: Ürünün temel birimi girilir. Planlama süreçlerinde bir etkisi yoktur, bilgi amaçlı girilir.

  6. Product_SubGroup: Ürünün bağlı olduğu alt ürün grubu girilir. Planlama süreçlerinde bir etkisi yoktur, bilgi amaçlı girilir.

  7. Customer: Ürünün müşteri bilgisi girilir. Satış planlama sürecinin düzgün işlemesi için buraya mutlaka bilgi girilmelidir. Eğer ürünün birden fazla müşterisi varsa, her biri için ayrı bir satırda veri girişi yapılabilir. Bu konu satış planlama sürecinde daha detaylı işlenecektir.

  8. Corrected_With: Veri setinde yapılan düzeltme tipini gösterir. Bilgi amaçlı girilir.

  9. Lower Limit: Outlier prosedürüne göre gerçekleşen satışların alt limitini belirtir.

  10. Upper Limit: Outlier prosedürüne göre gerçekleşen satışların üst limitini belirtir.

  11. Average: Outlier prosedürüne göre gerçekleşen satışların ortalamasını belirtir.

  12. Data: “M” kolonunda itibaren seçilen gerçekleşen satış periyodunun uzunluğu kadar veri girişi yapılabilir. Yukarıda görülen örnekte bu periyot 12 ay seçilmiş. Başlangıç dönemi 2024’ün ilk ayı olarak belirlenmiş. Bu şablona göre 2023’ün sonuna kadar düzeltilmiş satışlar girilebilir.


Düzeltilmiş satışlar eğer sıfırdan küçük veya yazı karakteri olarak girilirse, Arkhon bu değerleri sıfır olarak kabul eder.


© 2030 by Arkhon Optima.

  • LinkedIn
bottom of page